TrojkaT Napisano 27 Październik 2005 Share Napisano 27 Październik 2005 http://web.inf.tu-dresden.de/ST2/cg/downloads/publicplants/ z tej stronki sciaglem se drzewko i wrzucilem je do maxa i chce wyrenderowac w maxwellu i tu pojawia sie problem: zeby bylo ok musze zrobic takie cos: "Xfrog models are textured with tiffs with embedded alpha maps. These don't work with Maxwell. So, I had to convert all the textures to jpeg format and save out the alpha maps as seperate images to use as clip maps" moze mi ktos powiedziec co mam dokladnie zrobic bo probowalem i mi nie wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 27 Październik 2005 Share Napisano 27 Październik 2005 aaaa, było tak odrazu, zamieszałeś strasznie w oststnim poście (swoją drogą nie wiem po co zakładałeś drugi ale mniejsza z tym). Chodzi o to że masz tam mapy tiff z dodatkowym kanałem alpha (w jednym pliku) musisz takiego tiffa otworzyć np. w shopie i zapisać kanał alpha (czarno-biały) jako osobny plik jpg i kolor jako osobny. Potem wrzucasz kolor w diffuse a alpha w opacity i po problemie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Październik 2005 Autor Share Napisano 27 Październik 2005 zorbilem tak jak vorek mi mowil http://img359.imageshack.us/my.php?image=default6cg.jpg wyszlo takie cos, jest cos nie tak z lisciami ? nie wiem co pominolem pierwsz zdjecie jest tak jak powinno byc, drugie z maxwella i nie iwem co z tymi lisciami?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Październik 2005 Share Napisano 27 Październik 2005 pamiętak że tiling w maxie i maxwellu nie działa z poziomu material editor tylko uvw map - może tu leży wina albo źle zapodałes opacity map bo tak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Październik 2005 Autor Share Napisano 27 Październik 2005 tzn. co mam zrobic hindus ;) i gdzie jest te opacity maps ? bo ja w maxwelu nic nie korzystalem ? p.d. dolaczam ustawienia lisci w editorze map Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 27 Październik 2005 Autor Share Napisano 27 Październik 2005 no tak ale nie ma opacity w maxwell :) nie wiem jak inni to zrobilli ze im normalnie wyszlo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Październik 2005 Share Napisano 27 Październik 2005 no w maxwellu masz clipmap tylko jak wiadomo narazie są z tym problemy i nie każdemu chodzi tak jakby chiał. z tego co wiadomo do tej pory to wygląda tak: ::RGB(difuse), czarnobiały (nie szary - tylko alpha - 2kolory) jpeg w slocie clipmap:: ::Grayscale(difuse), czarnobiały (nie szary - tylko alpha - 2kolory) jpeg w slocie clipmap:: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi