Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

na wstepie chcę powiedzieć, że nie wiem czy z tym pytaniem trafiłem w dobry dział.

chodzi mi mianowicie o przygotowanie koszulki z własnorecznie przygotowanym nadrukiem. wiem, że mogę taką zamówić przez net, ale za taką cenę to ja wolę kupić sobie coś innego ;]. czy jest możliwość wykonania tego na terenie krakowa (moje miasto) za jakieś rozsądne pieniadze?

jakie wymagania odnośnie pliku z nadrukiem (ilość kolorów,rozdziałka) ?

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem, czy w Krakowie, i za ile, ale wiem, ze przez net jest drogo. Powinny jakies takie punkty być, poszukaj ich w necie.

Napisano

mentaller -> w tym co tu podał illy jest FOLIA FLOCK. Jeśli dobrze kojarzę ten materiał to jest to bardzo trwały i dobry sposób na zrobienie wzoru na koszulce.

Jeśli masz kogoś znajomego w agencji reklamowej (wyklejanie banerów, reklam, pylonów itd) albo po prostu dostęp do plotera to zrobienie takiego czegoś w zakresie domowym to pestka.

Idziesz do sklepu gdzie można kupić taką folię (zapytać się w agencji ;) ) i kupujesz odpowiednią ilość takiej folii, tniesz na ploterze (wektor dostarczasz) i w domu sobie prasujesz (przez papier czy jakąś tkaninę).

Folia ta jest na specjalnym podkładzie, tak, że ploter potnie folię, a podkład łatwo po naprasowaniu odejdzie. Przed naprasowaniem wystarczy usunąć z podkładu tą część folii, która nie może się znaleźć na koszulce.

Niestety jest duże ograniczenie kolorystyczne, a jeśli już to trudno nanieść więcej niż jedno kolor w to samo miejsce. Może kaszanka wyjść.

Na nadruk.pl była też mowa o TERMOSUBLIMACJI. Też można kupić takie specjalne arkusze do zrobienia takiego nadruku w domku posiadając tylko drukarkę.

Jeśli byś miał problem z dostaniem takich materiałów to wal śmiało do mnie na GG :) Akurat obok mojego miejsca zamieszkania jest taki sklep, który też prowadzi sprzedarz detaliczną (zarówno folii jak i arkuszy do termosublimacji). Może coś poradzimy :)

pozdrawiam

Napisano

dolicz do tego jeszcze nadruk pigmentowy czyli wsadzasz na fantoma koszulkę i wpuszczasz do machiny która nadrukowuje nadruk na nadrukowywaną koszulkę :)

BTW: są tylko 2 takie maszyny w Polsce. :D

Napisano
  • Autor

dzięki za pomoc. może coś z tego wybiorę ;]. jednak chyba zostanie zamówienie przez net .

Napisano

Leru termosublimacja to nie nadruk na zwyklej drukarce tylko ze specjalnej folii trojkolorowej malo kto ma takie drukarki do takich nadruków, nakladane sa 3 kolory osobno potem jeszcze warstwa laminacyjna na to ... :)

Tweety ja mam drukarke pigmentowa w firmie ale do A4 :)

Napisano

ja rok temu zrobilem sobie od szablonu przy pomocy farby w spreju 'montana', w praniu nie farbuje, do dzisiaj sie nie spralo, nawet nie wyblaklo

Napisano
  • Autor

spray raczej odpada. planuje walnąc na przód koszulki jakiś anarchistyszny motyw, a przy spreju imho detal raczej zanika ;]

Napisano

skad taki pomysl :) jezeli chce ci sie bawic nozyczkami i nozykiem do tapet to mozesz najmniejszy detal otrzymac

Napisano

Ja tez kiedyś sie tym bawiłem. mozesz iść do sklepu lastycznego i kupić farbe do tkanin jezeli nie wybiezesz tej najtańszej to moje koszulki mają już po 4 lata i się trzymają zdolności malarskich tez mieć nie musisz bo sobie mozesz za pomocą szablonów. A potem gąbką przelecisz mozesz nawet robić bez problemu gradienty. Jak cos to wal gg :D