MindStorm Napisano 29 Październik 2005 Napisano 29 Październik 2005 Przypisałem kamerze koltroler Position Contraint i porusza się ona po kształcie. Chciałbym jednak aby podczas animacji kamera odłączyła się od kształtu tak abym mógł poruszać kamerą nie tylko wzdłóż niego ;/ Jak moge tego dokonać?
sbx Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 przypisz nastepny kontroler ruchu do listy, reszte regulujesz parametrem "weights" - wszystko w zakladce "motion"
Kris_R Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 nie wiem czy Mind Storm złapie w czym rzecz, tak skrótowo to podałeś :) Choć masz w 100% racje sbx. Ja troszkę to rozwinę. W zakładce Motion masz kontrolery animacji. W kanale Position na początku każdy obiekt ma 'Position XYZ' (chyba że zmienimy sobie na inny kontroler, aby był wczytywany jako domyślny). Jeśli wrzucasz Path Constraint lub Position Constraint to właśnie ten kontroler jest przez konkretny obiekt wykozystywany. Tracimy wtedy możliwość poruszania nim, bo pozycję determinuje albo Spline albo inny obiekt. Jak wspomniał sbx, możemy używać kilku kontrolerów jednocześnie. Wchodzisz w Position i dodajesz kontroler Position List. Dzięki temu, poza Position Constraint pojawi się dostępny kanał (Available) gdzie możesz wrzucić sobie kolejny kontroler. A to na ile ten drugi kontroler jest aktywny zmieniamy parametrem Weight.... tak pisałem i pisałem... i teraz się zastanawiam, czy nie namieszałem za bardzo :D mam nadzieję, że coś z tego zrozumiesz Mind Storm... jesli nie to wal na GG pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi