Gość bl0ndynek Napisano 10 Listopad 2005 Napisano 10 Listopad 2005 1.Czym najlepiej mapować w 3ds max?? 2.Słyszałem, że można próbować z mapowanie w wingsie? Może powiedzieć ktoś coś więcej? 3. Mapuje się siatke zagęszczoną meshsmoothem czy w wersji low poly?
_michal Napisano 10 Listopad 2005 Napisano 10 Listopad 2005 1. Zależy od obiektu, czasem w prostych wypadkach wystarcza UVW Map, ale generalnie się mapuje modyfikatorem Unwrap, bądź tandemem Unwrap + UVW Map 2. Jeżeli masz maksia 8 to wystaczy Ci peltmapping. Ogólna zasada jest taka że zaznaczasz na obiekcie gdzie mają iść szwy, wciskasz magiczny button i program sam Ci rozkłada ufałki. Nie wiem jak to w ósemce działa bo ósemki na oczy nie widziałem. W wings działa to w zasadzie tak samo, ale jest z tym mniej zabawy, bo automatyzacja jest większa. 3. Low poly. Przy mapowaniu smoothowanej siatki zabiłbyś kompa.
Bacry Napisano 10 Listopad 2005 Napisano 10 Listopad 2005 z pelt mapingiem nie do końca jest tak automatycznie niestety. Czasami trzeba poprzestawiać 'naciągacze'. nie mniej jest to jak dla mnie rewelacja. Pomaga nawet przy gęstych siatkach:D
Rekomendowane odpowiedzi