Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

no wiec zrobilem w maxie zwykly kubek zapisalem jako plik .obj i chce go otworzyc w realflow, gdy proboje to wywala mi blad i sie RF zamyka

jesli ktos go uzywa i wie co jest nie tak, pewnie zle zapisuje ;)

pozdrawiam

p.s. mam zainstalowane ze z reaflow do maxa importowac plugin

• Odpowiedzi 37
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

o ile pamiętam to się robiło nie przez file->export tylko w utilites'ach był plugin który exportował całą scenę do formatu coś jak SD.

Napisano

Trzeba go najpierw triangulować. Realflow bierze tylko trójkaty.

Jak będziesz potrzebował pomocy do wal jak w dym.

I tak:

OBJ - obiekty

SD - sceny

Importujesz poprzez zakładke import mesh.

Napisano

Chyba tak. Ja będę wiedział wówczas na pewno, gdzie tego szukać. A poza tym jest dział tutoriale. Skontaktuj sie z Leru, on ci powie, gdzie to jeszcze ewentualnie umieścić.

Napisano

utilites to ostatnia zakładka w command panel czyli ten panel gdzie jest tworzenie, modyfikacja, struktura, motion i na końcu utilites. tam jest np mierzenie i inep przydatne dodatki. Jak w przyciskach nie masz nic do realflow'a (a na pewno nie masz) to musisz wybrać more:D

Napisano

bacry - no jest i co ja mam tam wybrac ;)

Gordy nie ma takiej pozycji w helpie "triangulate"

mzoe mi ktos napisze jak z maxa do RF i RF do maxa obiekty transportowac :)

Napisano

Ok panie trójka.

Są dwa sposoby:

1. Zakładka edit elements i co widzę: edit triangulation i retriangulate

2. exportując do obj mamy opcję w geometry pt. faces: a) Trójkąty, Kwadraty, Poligony.

Nie ma, NIE MA

Napisano

Gordy... podziwiam za Cierpliwość...

TrojkaT... wystarczy trochę poczytać... bo to naprawdę podstawowe problemy omawiane w pierwszym tutorialu od RealFlow... może rzuć okiem na stronę producenta i poszukaj trochę (Nextlimit)

Napisano

kris_R pierwsze co zrobilem to oczywiscie sprawdzilem tutki na ich stronie lecz niestety tylko do maxa jeszcze nie ma na temat imoprtu itd. dlatego tu pisze

Pisze juz z 10 post i dalej mi nikt nie napisal konkretnie

Napisano

konkretnie to były kiedyś zwykłe tutoriale, ale teraz wszyscy muszą mieć videotutoriale więc ddla maxa jeszcze nie ma. Zobacz ten do lightwava. Tam wybierają plugin, który exportuje scenę do pliku .sd w maxie jest tak samo tylko ten plugin wybierasz z zakładki utilites. Jak nie masz tam takiego pluginu to go pewnie nie instalowałeś. Nie wchodzi on w skład realflow'a musisz go ściagnąć ze strony nextlimit.

Napisano

ale ty pisałeś że nie możesz wyeksportować sceny, a nie załadować ponownie. Trudno zgadnąć co zrobiłeś w realflowe. Zasadniczo nie ładujesz całej sceny z powrotem tylko powstałą ciecz.

Napisano

tak wiem, ladujesz plik .bin a nie cala scene ktora jest w innym pliku.

Przykladowo w mayi typ ladowal pierwszy plik z particles ktory jest wlasnie plikiem .bin, ja u siebie nie moge.

NIKT TU TEGI NIE ROBIL ???

Napisano

aktualnie nie korzystam z realflow'a. W tutorialu (dość starym, posiadam tylko w wersji papierowej) jest napisane:

press th RFLoader button, then select corect path and prefix name where you exported your mesh files sequence.

Z tego wynika, że nie jest to jeden plik .bin tylko sekwencja. Chyba że nie robiłeś animacji.

Napisano

Bacry sluchaj: napisales mi ze to raczej nie alduje sie pliku b.bin tak jak w ksiazce patrzales czy gdzie tam ..... pliki .bin sa tylko w folkderze particle

i jest to sekwencja plikow, ale nie moge zaznaczyzc wszystkich tylko pojedynczo

Napisano

czyli robisz tak tworzysz nowy obiekt Nextlimit->NL Particle2

wciskasz przycisk Select file sequence i wybierasz pierwszy plik z katalogu particle Circle0100001.bin

Przesuwasz wskaźnik animacji i widzisz wysypujące się cząsteczki.

Napisano

z real flowa wyeksportowałeś cząsteczki (nie powierzchnie cząsteczek ani też całą scene. Więc masz tylko cząsteczki. A w końcu przecież animowałeś kubek więc masz go w scenie z której eksportowałęś do RF.

Napisano

A po co masz importować scenę z RF skoro ją wcześniej zrobiłeś w maxie? Innym obiektem wczytujesz cząsteczki RF a innym całe obiekty.