Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Przygotowalem ulotke w Corelu. Wszystkie obiekty i bitmapy są w CMYKu.

Drukarnia wymaga, aby przekazac im plik w PDFie, a nie w Corelu. Po eksporcie do PDF kolory sa totalnie inne... Wiem, ze wyswietlanie kolorow Corela i Adobe Acrobat jest zupelnie inne. Po imporcie do Photoshopa PDFa kolory sa zblizone do Corela, ale duzo jasniejsze...

Jak poprawnie stworzyc PDFa, zebym mial pewnosc, ze wyjdzie to samo co w Corelu?

Drugie pytanie: czy warto zamieniac grafike z Corela na plik bitmapy i wtedy eksportowac do PDFa? Nie pytam o dobre strony zmiany wektorow na raster, ani czcionek, bo za dlugo, zeby argumentowac :) ale o wyjasnienie zachowania sie kolorow... Wydruk z bitmapy tez sie rozni od swoich poprzednikow :/

Nie miewam takich problemow jak oddaje w CDR do druku, ale teraz niestety musze...

Bede wdzieczny za wskazowki,

Pozdrawiam,

G.

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Artykuł czytałem, ale w to nie jest tego typu problem... Bitmapy drukują się w każdym przypadku dobrze, z nimi nie ma problemu.

Rzecz w wektorach, one zmieniają swoje kolory...

A na czym to będzie naświetlane, to nie mam pojęcia, kazali mi tylko oddać PDFa...

Napisano

Może pod corelem w opcjach PDF masz włączoną kalibrację?

Wyłącz ją. Acrobat podstwi defaultowy profil i powinno być ok.

Tyle jeśli chodzi o bitmapy bo wektory w corelu zawsze mają kolory różne do tych samych na bitmapach.

Napisano
  • Autor

Hmm, cos nie moge znalezc tej kalibracji...

Masz na mysli opcje o nazwie 'kalibracja' czy po prostu ustawienia w pdfie? Mam Corela 9, a w pracy uzywam 11 i nie przypominam sobie 'kalibracji', moze nie zauwazylem...

Myslisz, ze lepiej zostawiac obiekty w postaci wektorowej publikujac jako PDF?

Napisano

można również spróbować wyłączyć całkowicie color managment w corelu

i po destylacji, otworzyć uzyskany plik w photoshopie tu zmienić kolory którymś z narzędzi dostępnych w oknie image/adjustment, tutaj dopiero przyporządkować naszemu plikowi profil euroscale coated, bądź własnoręcznie utworzony i ponownie wyeksportować do pdfa,

pamiętaj że w corelu kolory najpewniej wychodzą jeśli zaokrąglasz ich wartości składowe (n.p.: C25 M45 Y20 K5).

ja zawsze w corelu daje odrobine bardziej nasycone kolory, czyli staram się by jedna ze składowych była zawsze większa niż inne ,wtedy uzyskuje zadowalający efekt ostrych barw, ktore lubie .

Napisano

Chodziło mi o nie dołączanie profilu do PDF.

Ja wszystkie bitmapy robie w photoshopie w euroscalecmykcośtam, w corelu mam wyłączone profile i offset wychodzi pieknie. Identycznie jak w photoshopie. Problem pojawia się jednak jak chce użyć kolorowych wektorów. Wektor z corela z kolorem o tych samych wartościach cmyk jak bitmapa z psa zaiportowana do corela ma po eksporcie całkiem inny kolor.

Napisano

a u mnie ma ten sam kolor :D

moim zdaniem to kwestia dobrze ustawionych profilii.

ps. moze bitmape zapisujesz z profilem a w samym corelu masz inny a moze sie myle. wiem jedno, u mnie kolor wektorów jest identyczny jak ta sama składowa bitmapy