Napisano 19 Listopad 200519 l Witam! Przygotowalem ulotke w Corelu. Wszystkie obiekty i bitmapy są w CMYKu. Drukarnia wymaga, aby przekazac im plik w PDFie, a nie w Corelu. Po eksporcie do PDF kolory sa totalnie inne... Wiem, ze wyswietlanie kolorow Corela i Adobe Acrobat jest zupelnie inne. Po imporcie do Photoshopa PDFa kolory sa zblizone do Corela, ale duzo jasniejsze... Jak poprawnie stworzyc PDFa, zebym mial pewnosc, ze wyjdzie to samo co w Corelu? Drugie pytanie: czy warto zamieniac grafike z Corela na plik bitmapy i wtedy eksportowac do PDFa? Nie pytam o dobre strony zmiany wektorow na raster, ani czcionek, bo za dlugo, zeby argumentowac :) ale o wyjasnienie zachowania sie kolorow... Wydruk z bitmapy tez sie rozni od swoich poprzednikow :/ Nie miewam takich problemow jak oddaje w CDR do druku, ale teraz niestety musze... Bede wdzieczny za wskazowki, Pozdrawiam, G.
Napisano 19 Listopad 200519 l odnosnie kolorów w corelu: http://ef.art.pl/index.php?p=8&a=6&id=42 co do samego PDFa podobno najbezpiecznie jest puścić postscript na maszynie na której naswitlasz (chyba ze to CTP wiec nie naswietlasz ;) ) i potem "destylować" (Distiller)
Napisano 19 Listopad 200519 l Autor Artykuł czytałem, ale w to nie jest tego typu problem... Bitmapy drukują się w każdym przypadku dobrze, z nimi nie ma problemu. Rzecz w wektorach, one zmieniają swoje kolory... A na czym to będzie naświetlane, to nie mam pojęcia, kazali mi tylko oddać PDFa...
Napisano 19 Listopad 200519 l Może pod corelem w opcjach PDF masz włączoną kalibrację? Wyłącz ją. Acrobat podstwi defaultowy profil i powinno być ok. Tyle jeśli chodzi o bitmapy bo wektory w corelu zawsze mają kolory różne do tych samych na bitmapach.
Napisano 19 Listopad 200519 l Autor Hmm, cos nie moge znalezc tej kalibracji... Masz na mysli opcje o nazwie 'kalibracja' czy po prostu ustawienia w pdfie? Mam Corela 9, a w pracy uzywam 11 i nie przypominam sobie 'kalibracji', moze nie zauwazylem... Myslisz, ze lepiej zostawiac obiekty w postaci wektorowej publikujac jako PDF?
Napisano 19 Listopad 200519 l można również spróbować wyłączyć całkowicie color managment w corelu i po destylacji, otworzyć uzyskany plik w photoshopie tu zmienić kolory którymś z narzędzi dostępnych w oknie image/adjustment, tutaj dopiero przyporządkować naszemu plikowi profil euroscale coated, bądź własnoręcznie utworzony i ponownie wyeksportować do pdfa, pamiętaj że w corelu kolory najpewniej wychodzą jeśli zaokrąglasz ich wartości składowe (n.p.: C25 M45 Y20 K5). ja zawsze w corelu daje odrobine bardziej nasycone kolory, czyli staram się by jedna ze składowych była zawsze większa niż inne ,wtedy uzyskuje zadowalający efekt ostrych barw, ktore lubie .
Napisano 19 Listopad 200519 l Chodziło mi o nie dołączanie profilu do PDF. Ja wszystkie bitmapy robie w photoshopie w euroscalecmykcośtam, w corelu mam wyłączone profile i offset wychodzi pieknie. Identycznie jak w photoshopie. Problem pojawia się jednak jak chce użyć kolorowych wektorów. Wektor z corela z kolorem o tych samych wartościach cmyk jak bitmapa z psa zaiportowana do corela ma po eksporcie całkiem inny kolor.
Napisano 19 Listopad 200519 l a u mnie ma ten sam kolor :D moim zdaniem to kwestia dobrze ustawionych profilii. ps. moze bitmape zapisujesz z profilem a w samym corelu masz inny a moze sie myle. wiem jedno, u mnie kolor wektorów jest identyczny jak ta sama składowa bitmapy