formatb Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 To chyba jest małe wyzwanie : chodzi o renderowanie vraye'm obiketów eksportowanych z nemetschka - programu CAD - generalnie jest problem ze szkłem - na szkle vrayowskim - sie to po prostu wykłada dając efekt odbicie, przełamanie na bryle i czerni jednocześnie - eksportuję to przez 3dsa - do poniższego wstawiłem sferę i boxa z maksa - wszystko jest ok ... pytałem już wielu osób i nikt nie wie - ustaliłem, że nie zależy to od geometrii..tylko od czego ?
MonsterDream Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Nie znam odpowiedzi na twoje pytanie ale beka z ścieżki dostępu fotki ;P
formatb Napisano 19 Listopad 2005 Autor Napisano 19 Listopad 2005 wstawiłem - render sceny - generalnie problemy czyli porzejscie od szkła do czarnego wychodzą w miejscach dziwnych - nie zależą od geometrii ..
polka dot Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 pokaz siatke obiektu nie da sie tego przekonwertować do poly?
formatb Napisano 19 Listopad 2005 Autor Napisano 19 Listopad 2005 konwersja do POly pomogła częściowo - tzn na dachu jest odbicie tylko ale obiekty - szkło w oknach - prostokąt bez grubości pozostały czarne .. czy to faktycznie konwesrja geometrii - moge dodać , ze standardowo - na eksporcie z tego CAD - wszystkie materiały wymagają double sided - bo inaczej widzi jeden tylk powierzchnie ścian i brył; po konwersji do POly - dach totalne odbicie - bez przesorczystosci, okna czarne
Bacry Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 a jakie są metriały. standardowe czy vraya?
formatb Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 materiały szkła vraya - vraymtl - i reflection > falloff>fresnel próbowałem już inaczej na różne sposoby - bez efektu ten materiał jest przypisany dla szkła w oknach i dla powierzchni dachu - na dach dałem - po to aby było to czytelne, co się dzieje - generealnie jakiegokolwiek elementu bym nie zaznaczył - część z nich zachowuje się jak szkło, cześć odbija wszystko w całości, część jest poprostu czarna zamiana geometri na poly -wg poprzedniego posta- coś dała, ale nie bardzo o to chodzi
Rekomendowane odpowiedzi