BooM-Bel Napisano 18 Lipiec 2003 Napisano 18 Lipiec 2003 Czy ktoś może wie jak postwić linie za pomocą skryptu. Mi po użyciu następującej komendy: line randerable:true segment:1 length:10 UseViewportSettings:true pojawia się tylko normal pierwszego verteksa ale samego verteksa tam nie widze. Co robie nie tak?
lechoo Napisano 18 Lipiec 2003 Napisano 18 Lipiec 2003 Na razie masz jedynie obiekt typu line, ale nie zdefiniowales w nim zadnych vertexow. Dodajesz je przy pomocy addKnot.
BooM-Bel Napisano 21 Lipiec 2003 Autor Napisano 21 Lipiec 2003 Dzięki Lechoo za kaolejną cenną rade. Mam jednak problem z ustwieniem kolejnych Knot\'ów w lnini. Napisałem taki kawałek kodu: lin = line randerable:true segment:2 length:10 UseWiewportSettings:true addKnot lin 1 #corner #line poz -- \"poz\" - zdefiniowny wcześniej point3 i wywala mi shape spline index out of range:1 zamiast 1 może być każda inna liczba na którą ją zamienie to gdze właściwie określa sę zakres shape spline index?
lechoo Napisano 21 Lipiec 2003 Napisano 21 Lipiec 2003 Problem polega na tym ze line jest tylko \"pojemnikiem\" na splajny, zeby cokolwiek zobaczyc w viewporcie musisz tam \"wrzucic\" splajna i zdefinioawc mu conajmniej 2 vertexy. Ten blad wyskakuje poniewaz chcesz dodac vertex do pierwszego splajna w shapie a tego splajna jeszcze nie zdefiniowales. Mam nadzieje ze za bardzo nie zagmatwalem. Napisalem cos takiego: lin = line randerable:true segment:2 length:10 UseWiewportSettings:true convertToSplineShape lin new_line = addNewSpline lin addKnot lin new_line #corner #line [0,0,0] addKnot lin new_line #corner #line [10,0,0] updateShape lin
Rekomendowane odpowiedzi