Napisano 27 Listopad 200519 l Robie wizualizację łazieki i chcem, aby w suficie były światła halogenowe i włąsnie tu pojawia się problem: Czym je zrobić? Używam 3ds maxa 8 i Vray. Przy okazji zapytam jak zrobić podświtlany kafelek w podłodze? Chodzi o to by np. światło było w podłodze czy dawać samo światło czy ustawiać je pod powiedźmy półprzeźroczytym planem??
Napisano 1 Grudzień 200519 l Jak ma być trochę obciachowo, to można cienkiego walca przylepić na sufit i zrobić mu świecącą teksturkę ;) Jak ma byc ładnie, to trzeba otworek wyciąć i tam już wsadzić jakiegoś walca i w nim wyciąć coś sferą, potem shaderek ładny dać. Jeśli chodzi o kafelek to nie wiem, jak to jest w Vray`u, bo nigdy nie używałem, ale na pewno jest coś takiego jak Object Light w finalRender. Robisz dziurę w podłodze, wkładasz tam przypasowaną bryłę z materiałem z ustawionym Self Illumination i przypisujesz tej bryle Obejct Light. Można się pobawić, wstawiając w slot mapki Self Il. jakiś gradient.
Napisano 3 Grudzień 200519 l Na cholere robic swiecacy kafelek, to bedzie sie dlugo liczyc. Zrob kafelek z self-ilumination, pod spod daj vraylight i ustaw exclude.