Napisano 8 Grudzień 200519 l Jak zrobic aby załadowany plane, który jest pod siatką nie zakrywał siatki kiedy przełączam do Top view, plane zakrywa mi siatke cała swa płaszczyzną
Napisano 9 Grudzień 200519 l Przesuń plane'a albo kamerę top w widoku persp na drugą stronę siatki. Jeżeli przesuniesz kamerę, to oczywiście obracasz ją o 180 stopni, aby patrzyła na satkę.
Napisano 11 Grudzień 200519 l Autor "Prawdopodobnie w oknie TOP jest wlaczona opcja Smooth Shade All." - Jest włączona, ale nie da się jej odchaczyć. Ja nie chce aby plane byl połprzezroczysty, tylko żeby nie przykrywał siatki, kiedy faktycznie jest pod siatką. "Przesuń plane'a albo kamerę top w widoku persp na drugą stronę siatki." - Nadal plane przesłania siatkę "shading>xray" -dotyczy tylko obiektów :( No nic jakoś sobie radzę :) na slepo :)
Napisano 11 Grudzień 200519 l Jest włączona, ale nie da się jej odchaczyć Tego się nie odhacza, tylko wybiera inne np. wireframe etc. - Nadal plane przesłania siatkę Coś źle zrobiłeś. -dotyczy tylko obiektów To nie wiem o co ci chodzi :|
Napisano 11 Grudzień 200519 l Autor "Przeleciałem wszystkie inne podopcje, nic nie wskurały". X-ray dotyczy tylko obiektów, i czyni je półprzezroczyste. Nie wpływa na plane - w każdym bądź razie nie u mnie. Ja po prostu chce aby plane nie przysłaniał mi siatki kiedy przełaczam na widok Top. Faktycznie plane jest pod siatką w persp view, jak tylko wł. Top v. po prostu przesłania siatkę. To samo mam z side v i front v. i botom v., za kazdym razem plane przesłania mi siatkę.
Napisano 11 Grudzień 200519 l Przypisz plane nowy materiał lambert i zmień parametr transparency na coś bardziej szarego. Chcesz powiedzieć, że pomimo właczonego x-ray plane nie jest przezroczysty? A właczyłeś to x-ray w panelu gdzie masz widok z kamery top?
Napisano 11 Grudzień 200519 l Autor "Chcesz powiedzieć, że pomimo właczonego x-ray plane nie jest przezroczysty?" Wiem, że jako początkujacy mogę być mało wiarygodny, ale zapewniam, że kukam na X-ray w zakładce SHADING w PANELU TOP. Spróbuje tą sztuczkę z materiałem. Ups wiem, że jest czarne tło, ale jak zmieniam na białe to jest to samo :) zreszta zobaczcie na czerwone linie, siatka ich nie przecina.
Napisano 11 Grudzień 200519 l Przesuń tego plana w oknie pers na drugą stronę siatki i zmień jej kolor aby była lepiej widoczna
Napisano 11 Grudzień 200519 l Autor Akurat w tym przypadku zrobiłem screena z SIDE VIEW, nie wspomniałem, że mam ten problem w kazdym oknie widoku :)? Także kwestia po kt. stronie siatki jest plane - tutaj nie odgrywa roli. (Tak mi się wydaje). THX za podpowiedzi, póxnym wieczorem wyprobuje ten numer z materiałem. Pozdrawiam nielicznych uzytkowników Mayi
Napisano 11 Grudzień 200519 l Zaraz, to jest plane, czy image plane? Bo zwykły plane, się tak nie zachowuje jak opisujesz, a image plane tak.
Napisano 12 Grudzień 200519 l Autor Image plane. for sure :D W sumie nie mam kogo obwniac za to wiec obwiniam was - specjalistow :)))))))))))))))))))))
Napisano 12 Grudzień 200519 l Ale wymyśliłeś z tym image plane. Do głowy mi nie przyszło, że to może być to... :p
Napisano 12 Grudzień 200519 l OK, skoro to image plane, to możesz zwiększyć jego przeźroczystość. Zaznacz swojego node'a imagePlane (Hypershade, zkaładka Utilities). W Image Plane Attributes zmniejsz Alpha Gain.