Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zabrałem się za modelowanie Fiata Punto 2 B, czyli nieco zmienionej wersji 2.

Zamieszczam postępy z prac i zarazem proszę o pomoc.

To właściwie pierwsze auto które modeluję w maxie i podczas pracy zaczynają się pojawiać problemy.

Mam pytanie. Jak zabrać się za modelowanie wlotów powietrza w zderzaku żeby nie posypać całej siatki.

Na załącznikach widać postęp prac i miejsce z którym mam problem.

Dzięki.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

piękinie jak na pierwsze autko...

widać po tym co masz, że raczej problemu z posypaniem siatki nie będzie gdy zaczniesz robić wloty :]

zrobiłeś dobre wloty na chłodnicę i od reflektorów

aha ale dziwnie tu urwałeś krawędź na środku wielokąta

Napisano

Ja bym sie bardziej przyczepil do tej strasznie gestej siatki (niepotrzebnie) ponad tym co zaznaczyl marcin_mocny.

Napisano

"Zabawa" z wycięciami w zderzaku;)

Muszę powiedzieć że jednak idzie całkiem gładko, ale droga do pełnego efektu nadal daleka.

Napisano

no juz troche gorzej z tymi wycieciami, widac nierowny chamfer na krawedziach:/

Napisano

JohnZi: To nie jest finalny chamfer, tylko te wloty mają taki kształt.

Kolejne zrzutki z maxa, tym razem wloty moim zdaniem prezentują się już bardzo dobrze ;)

Napisano

Modelik krzywy miejscami (nadkole, styk maski ze światłem), ale bardziej martwi mnie fakt, że robisz tą beznadziejną wersję Punciaka :P

Najfajniejsze są te pierwsze modele z ostrym przegięciem na masce - te najnowsze nie mają klimatu ;)

Napisano

Ja po eLce mam wstręt do punciaków. Model miejscami troche krzywy ale nie jest tak źle kwestia wyrównania nieco siatki i będzie super (tak zauważyłem że u innych to błędy łątwiej wychwycić niż w własnych pracach :) )

Napisano
Modelik krzywy miejscami (nadkole, styk maski ze światłem), ale bardziej martwi mnie fakt, że robisz tą beznadziejną wersję Punciaka :P

Najfajniejsze są te pierwsze modele z ostrym przegięciem na masce - te najnowsze nie mają klimatu ;)

Dzięki za uwagi.

Model traktuję jako swego rodzaju "poligon" i uczę się na nim modelowania. Nie znaczy to oczywiście, że będzie byle, jaki. Po prostu modelowanie zajmuje mi jeszcze dużo czasu, ale ćwiczę i to jest dla mnie najważniejsze. Co do niepożądanych krzywizn to napewno będę się starał, aby model jak najbardziej przypominał rzeczywiste auto i owe błędy pousuwam.

Co do wersji Fiata Punto to osobiście wizualnie bardziej podoba mi się wersja Mk1. Bardziej obła, swego czasu bardzo nowoczesna sylwetka, ciekawie prezentująca się na drodze. Sam w lutym tego roku spełniłem jedno ze swoich motoryzacyjnych marzeń z lat szkolnych i kupiłem Fiata Punto Mk1 z ostatnich miesięcy produkcji, tj. z kwietnia 1999. Najważniejsze, że się nie zawiodłem :) Autko jest naprawdę fajne.

Prawdopodobnie, jeśli ten modelik wyjdzie dość dobrze to zabiorę się za modelowanie mojego "bolida".