Napisano 10 Grudzień 200519 l No nie wiem, nie wychodzi mi! Plan jest taki, żeby zrobić rakietę albo meteor, który sobie leci i zostawia za sobą kupę dymu. Problem mam z ustawieniem particles. Robię sobie SuperSpray, ustawiam w nim wszytko i wygląda ładnie, ale jak spróbuję go animować, to się wali wszystko. Wygląda to tak, że w klatce 0 jest sobie w jednym miejscu a w klatce 100 przesuwam go w inne po linii prostej. Emisję ustawiam na -100 klatkę i aż do 100. Teraz cząteczki wylatują na początku w stronę przeciwną do ruchu komety (czyli dobrze), a w połowie drogi jakoś za nią podążają, żeby pod koniec ją wyprzedzić, jeszcze przed tym, jak ona się zatrzyma. A gdy już się zatrzyma, to cząsteczki wystrzeliwują spowrotem w dobrą stronę. Znaczy cały czas były w dobrą stronę, tylko wyprzedzają w końcu sam meteor a ja chcę, żeby to wyglądało tak, że meteor leci i wystrzeliwuje je z prędkością bliską 0 i one zostają tam gdzie są. Jak to ustawić??
Napisano 10 Grudzień 200519 l ich speed musi być większy od prędkości komety, i animuj kometę od klatki -100.
Napisano 10 Grudzień 200519 l Autor Speed też ustawiałem dużo większy i nie działa. Poza tym dlaczego mam animować od -100? A jeśli będę chciał zrobić start rakiety z Ziemi? No wtedy to może grawitacja pomóc, ale i tak jeśli bym chciał, żeby objekt nic nie robił a od pewnego miejsca dopiero zaczął wytwarzać cząstki.
Napisano 10 Grudzień 200519 l Autor No, poradziłem sobie. Poustawiałem sobie ścieżki ruchu komety w Track View. Ona zwalniała przy końcu i dlatego się pierdzieliło, niezależnie od prędkości cząstek. Teraz ona staje w miejscu i jest dobrze. Wszystkie cząsteczki, co wyleciały zanim stanęła przy dobrze ustawionej prędkości zostają tam gdzie trzeba, już nie podążają za kometą :D
Napisano 10 Grudzień 200519 l Autor No dobra, jednak nie działa... znaczy działa, ale tylko z SuperSpray i po linii prostej! Próbowałem do mokety dać Parray (tak by chyba wypadało), bo przecież, spaliny nie lecą jej z d... tylko z całego obiektu. Teraz zrobiłem próbę z rakietą i... no sami zobaczcie. Żadnych grawitacji czy wiatrów nie ma, tylko rakieta i ścieżka, cząsteczki z dużym speedem. JAK TO ZROBIĆ, ŻEBY ONE ZOSTAŁY NA TEJ ŚCIEŻCE!!?? http://republika.pl/crazygizmopro/rocket.avi
Napisano 10 Grudzień 200519 l Autor Object Motion Inheritance!!! :)))))))))))))))))))) Czuję się, jakbym gadał do siebie ;)
Napisano 11 Grudzień 200519 l kurde to chyba nie tak powiino wygladac... ale jak widze to wiesz:|... no nic zapytaj na shoucie...