Napisano 11 Grudzień 200519 l Cześć wszystkim, napisałem, bo od dwóch dni szukam na ten temat i nic nie znalazłem :| a więc, chciałem się spytać o porade bardziej doświadczonych animatorów. Ok, a więc mam postać i na niej koszulkę. Na postaci dałem RB collection, a na koszulce Cloth collection. Wszystko jest pięknie, dopóki postaci nie wprawię w ruch, chciałem się spytać co moge zrobić, żeby koszulka przylegała postaci nawet podczas jej ruchu, a nie tylko statycznie, kiedy ona na nim opada. Kiedy następuje ruch postaci, koszula zostaje w miejscu i chodzi o to, żeby koszula proporcjonalnie się poruszała do postaci. Linkowałem i nie pomaga, kombinowałem w opcjacjh i tak samo, tak więc jeśli moge prosić o help, jakieś info na ten temat, będe dźwięczny. PS. Nie chce zakładać kolejnego tematu, to spytam sie tutaj.., wie ktoś może skąd pobrać helpa do 3ds 7 ?
Napisano 11 Grudzień 200519 l możliwe że masz za duży collision tolerance przez co reactor olewa intersekcję obiektów.
Napisano 11 Grudzień 200519 l Autor Dzieki kome, ale nie pomoglo. Zwiekszalem i zmniejszalem i nic. Przenika dalej. Mógłbym iść na prościzne i np. przy pochylaniu obrócić koszule względem ciała, ale chodzi mi o zachowanie właściwości fiz., a więc przy pochylaniu koszula powinna opadać na plecy a przód koszuli zwisać do ziemii. Logicznie rzecz biorąc pod wpływem oporu powinno od razu pójść po wprowadzeniu postaci w ruch, ale z jakiegoś powodu mi prtzenika postać przez koszule, a ona sobie wisi na "niewidzialnej" postaci.. Nie pomaga linkowanie, grupowanie, a helpa nie mam. Nie wiem co może być, ale dzięki za zainteresowanie. 3mka
Napisano 11 Grudzień 200519 l W property editor dla tego elementu, który animujesz samodzielnie, czyli w tym przypadku ciała - zaznaczyć opcję unyielding
Napisano 11 Grudzień 200519 l Autor Koszula ma 1 kg, zeby opadla, a postac ma zero, zeby nie spadala w dol. Gdybym nadal mase postaci, to musze postawic plain'a, a wtedy postac sie wywala. Jak nadam concave mesh postaci obraca mi sie 180 stopni, jak odwracam, to przy animowaniu tak samo. Tak czy inaczej, postac mam juz na concave mesh i to nic nie zmienia.., dzieki za pomoc kome. Porozgladam sie w opcjach moze wystarczy odhaczyc cos ciuchu tylko, albo w postaci bez kombinowania z fizyka. Tymczasem Dzieki VGT zaraz sprawdze, nie widzialem Twojego posta. VGT EDIT - nie spamować posty jeden pod drugim - korzystać z edycji :) posty połączone. Dzięki wielkie za pomoc i sorki za zamieszanie. O to chodziło własnie. Dzia i pozdrawiam.