Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam;

Chcialem do filmu(nakreconego na kamerze) dodac obiekt z maxa i tu pojawia sie problem poniewaz kamera jest w ruchu( trzęcie sie itp.). Czy jest sposob aby odwcorowac te ruchy kamerą maxa (automatycznie), nie wiem moze jest cos takiego jak sledzenie pixeli :/ ?, aby sprecyzowac chodzi mi o cos takiego jak niekiedy mozna zobaczyc w filmach

Szukalem odpowiedzi na moje pytania ale ni ch*** nie moge znalesc.

Pozdr.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

poczytaj w helpie o camera tracer i camera match

wszystkos jest tam dogłębnie opisane wraz z przykładami

Napisano

owszem, jest opisane dogłębnie ... ale... bez informacji o precyzyjnych odległościach do campointów ani rusz :( tak więc jeżeli masz już nakręcony materiał a nie pomierzyłeś sobie odległości do najważniejszych punktów w przestrzeni to pozostaje Ci oprogramowanie typu - Realviz Matchmover albo Boujou - które automatycznie robią sobie pomiary i analizują obraz a potem te przeliczone wartości dla kamery wykorzystujesz np. w maxie gdzie dokładasz sobie swoje obiekty i renderujesz całość cuzamen do kupy :) ufff powodzenia

Napisano
  • Autor

Dzięki!!!!

, co do materialu video to mam nakrecony kawalek w celach "badawczych"

a moze znacie jakies stronki z tutkami ?(po polsku

Napisano

kiedys bylo darmowe oprogramowanie Icarus do matchingu (exportowalo dane w postaci maxscript). Niestety jedna firma to przejela i zniknelo czyli jest juz platne mimo ze nie istnieje.

Zacznij moze od zwyklej fotki, albo kamery na statywie.

Profesjonalisci uzywaja fizycznych systemow trackingowych takich jak Milo

http://www.platige.com/index.php?lng=pl&tu=52