MiP Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 Witam; Chcialem do filmu(nakreconego na kamerze) dodac obiekt z maxa i tu pojawia sie problem poniewaz kamera jest w ruchu( trzęcie sie itp.). Czy jest sposob aby odwcorowac te ruchy kamerą maxa (automatycznie), nie wiem moze jest cos takiego jak sledzenie pixeli :/ ?, aby sprecyzowac chodzi mi o cos takiego jak niekiedy mozna zobaczyc w filmach Szukalem odpowiedzi na moje pytania ale ni ch*** nie moge znalesc. Pozdr.
Marcin Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 poczytaj w helpie o camera tracer i camera match wszystkos jest tam dogłębnie opisane wraz z przykładami
jaras Napisano 13 Grudzień 2005 Napisano 13 Grudzień 2005 owszem, jest opisane dogłębnie ... ale... bez informacji o precyzyjnych odległościach do campointów ani rusz :( tak więc jeżeli masz już nakręcony materiał a nie pomierzyłeś sobie odległości do najważniejszych punktów w przestrzeni to pozostaje Ci oprogramowanie typu - Realviz Matchmover albo Boujou - które automatycznie robią sobie pomiary i analizują obraz a potem te przeliczone wartości dla kamery wykorzystujesz np. w maxie gdzie dokładasz sobie swoje obiekty i renderujesz całość cuzamen do kupy :) ufff powodzenia
MiP Napisano 13 Grudzień 2005 Autor Napisano 13 Grudzień 2005 Dzięki!!!! , co do materialu video to mam nakrecony kawalek w celach "badawczych" a moze znacie jakies stronki z tutkami ?(po polsku
piotrek Napisano 13 Grudzień 2005 Napisano 13 Grudzień 2005 Poczytaj kilka tutków, to staniesz się bardziej kumaty :p
mathix Napisano 13 Grudzień 2005 Napisano 13 Grudzień 2005 Chyba jedyny tutorial po naszemu napisał jakiś czas temu Rascal: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=15814&highlight=Boujou Reszta czeka, aż nauczysz się angielskiego. :)
illy Napisano 13 Grudzień 2005 Napisano 13 Grudzień 2005 kiedys bylo darmowe oprogramowanie Icarus do matchingu (exportowalo dane w postaci maxscript). Niestety jedna firma to przejela i zniknelo czyli jest juz platne mimo ze nie istnieje. Zacznij moze od zwyklej fotki, albo kamery na statywie. Profesjonalisci uzywaja fizycznych systemow trackingowych takich jak Milo http://www.platige.com/index.php?lng=pl&tu=52
Rekomendowane odpowiedzi