nielot007 Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 Witam!! mam do was ogromna prozbe !! mam do zrobienia taki skrypt: sprawdzic czy mozna z trzech liczb utworzyc trojkat i pozniej (jak sie da utworzyc trojkat) obliczyc pole i obwod. moglby ktos mi pomoc bo nie mam pojecia jak to zrobic (najtrudniejsze to jest te sprawdzenie czy mozna utworzyc trojkat) bede bardzo wdzieczny za pomoc!! pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 OMG mialem podobny program napisac w 1-szej klasie. Mialem go na dysku, ale watpie czy sie uchowal po 2 latach ;/. Popatrze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 Musisz po prostu sprawdzić, czy każdy bok jest mniejszy od sumy dwóch pozostałych. Coś w ten deseń: a,b,c - dlugosci boków bool trojkat (int a, int b, int c) { if ((a return true; else return false } Ah, sorki, dopiero teraz zauważyłem, że chodzi o skrypt w linyxie. To powyżej to w C jest. Musisz sobie sam przetłumaczyć - zapomniało się jak to jest w tym bashu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2005 knysha--> gdbys znalazl bylbym wdzieczny :D mintrill--> dzieki,nie pomyslalem ze mozna sprawdzic kazdy bok... myslem zeby byla jakas komenda czy cos zeby wiedzial ktory bok jest najdluzszy....ale teraz kumam, wlasnie tak czytam to co napisales(w cytacie) i mysle ze cos chyba jest nie tak.. hehe ale i tak dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 jest parę wzorów na to ale szybciej i łatwiej jest sprawdzić czy a+c>c i a+c>b i b+c>a, w bashu chcesz to? tak na szybko, zaraz sprawdzę czy działa oki, nie działało, parę błędów, zaraz będzie :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2005 O_o wielkie dzieki salv!! a czy moglbys jeszcze napisac jak obliczyc pole trojkata?? bo nie mam pojecia jak sie za to zabrac:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 tzw. wzór Herona na pole trójkąta: P = Sqrt[p*(p-a)*(p-b)*(p-c)] P - pole trójkąta p = (a+b+c)/2 Sqrt - pierwiastek kwadratowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 15 Grudzień 2005 Share Napisano 15 Grudzień 2005 ok, mam coś lepszego if [ $(($1+$2)) -gt "$3" ]; then if [ $(($2+$3)) -gt "$1" ]; then if [ $(($1+$3)) -gt "$2" ]; then echo "Taki trójkąt istnieje!" && exit 0 fi fi fi echo "Taki trójkąt nie istnieje" && exit 1 działa na 100% ładne rozwiązanie - przed chwilą to zmęczyłem a co do pola, to heron, jak mówi mintrill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2005 wielkie dzieki ziomy :D macie piwo odemnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 16 Grudzień 2005 Share Napisano 16 Grudzień 2005 haha oby! wiesz że cię znajdę xD a tak na serio to cała przyjemność po mojej stronie - przypomniałem sobie przy okazji jak bardzo zaniedbuję ostatnio programowanie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi