Napisano 15 Grudzień 200519 l Witam!! mam do was ogromna prozbe !! mam do zrobienia taki skrypt: sprawdzic czy mozna z trzech liczb utworzyc trojkat i pozniej (jak sie da utworzyc trojkat) obliczyc pole i obwod. moglby ktos mi pomoc bo nie mam pojecia jak to zrobic (najtrudniejsze to jest te sprawdzenie czy mozna utworzyc trojkat) bede bardzo wdzieczny za pomoc!! pozdro
Napisano 15 Grudzień 200519 l OMG mialem podobny program napisac w 1-szej klasie. Mialem go na dysku, ale watpie czy sie uchowal po 2 latach ;/. Popatrze :)
Napisano 15 Grudzień 200519 l Musisz po prostu sprawdzić, czy każdy bok jest mniejszy od sumy dwóch pozostałych. Coś w ten deseń: a,b,c - dlugosci boków bool trojkat (int a, int b, int c) { if ((a return true; else return false } Ah, sorki, dopiero teraz zauważyłem, że chodzi o skrypt w linyxie. To powyżej to w C jest. Musisz sobie sam przetłumaczyć - zapomniało się jak to jest w tym bashu.
Napisano 15 Grudzień 200519 l Autor knysha--> gdbys znalazl bylbym wdzieczny :D mintrill--> dzieki,nie pomyslalem ze mozna sprawdzic kazdy bok... myslem zeby byla jakas komenda czy cos zeby wiedzial ktory bok jest najdluzszy....ale teraz kumam, wlasnie tak czytam to co napisales(w cytacie) i mysle ze cos chyba jest nie tak.. hehe ale i tak dzieki
Napisano 15 Grudzień 200519 l jest parę wzorów na to ale szybciej i łatwiej jest sprawdzić czy a+c>c i a+c>b i b+c>a, w bashu chcesz to? tak na szybko, zaraz sprawdzę czy działa oki, nie działało, parę błędów, zaraz będzie :p
Napisano 15 Grudzień 200519 l Autor O_o wielkie dzieki salv!! a czy moglbys jeszcze napisac jak obliczyc pole trojkata?? bo nie mam pojecia jak sie za to zabrac:)
Napisano 15 Grudzień 200519 l tzw. wzór Herona na pole trójkąta: P = Sqrt[p*(p-a)*(p-b)*(p-c)] P - pole trójkąta p = (a+b+c)/2 Sqrt - pierwiastek kwadratowy
Napisano 15 Grudzień 200519 l ok, mam coś lepszego if [ $(($1+$2)) -gt "$3" ]; then if [ $(($2+$3)) -gt "$1" ]; then if [ $(($1+$3)) -gt "$2" ]; then echo "Taki trójkąt istnieje!" && exit 0 fi fi fi echo "Taki trójkąt nie istnieje" && exit 1 działa na 100% ładne rozwiązanie - przed chwilą to zmęczyłem a co do pola, to heron, jak mówi mintrill
Napisano 16 Grudzień 200519 l haha oby! wiesz że cię znajdę xD a tak na serio to cała przyjemność po mojej stronie - przypomniałem sobie przy okazji jak bardzo zaniedbuję ostatnio programowanie ;]