Napisano 30 Grudzień 200519 l Autor hkropinski ->> Proszę Ciebie bardzo (też widzę te bąble;d): Pracowałem, pracowałem i wreszcie (a jakże) pojawił się nowy problem, a mianowicie znowu Smooth rozrabia... Popatrzcie: Tak wygląda statecznik, kiedy krawędzie nie są zweldowane: A tak, w przeciwnym wypadku: Jeszcze siatka: Jak zwykle nie wiem co na to poradzić... Może po prostu nie łączyć tych krawędzi? Ale to rozwiązanie wydaje mi się takie... nieprofesjonalne. Pomóżcie, proszę.
Napisano 30 Grudzień 200519 l Autor Wszyscy piszecie o tym chamferze, aja nawet nie wiem dokładnie do czego to służy... Może by mi ktoś narysował na którymś z obrazków jak należy taką operację wykonać?;d Ja się po prostu nie orientuję. Nawet się trochę postanowiłem pobawić z MS'em, i dochodzę do czegoś takiego: http://img523.imageshack.us/img523/7983/11al.jpg Jakżeż to zrobić, żeby było znośnie?
Napisano 30 Grudzień 200519 l wiesz co, takie zgiecie powstaje, jak sa verty, a nie ma linii, eh pokaz siatke z vertami, zeby byly widoczne
Napisano 30 Grudzień 200519 l a i jezeli moge jeszcze cos dodac, to staraj sie unikac poligonow z wieksza liczba vertow jak 4. lepiej wyrobic sobie dobry nawyk za wczasu;]
Napisano 30 Grudzień 200519 l no to spróbuje wytłumaczyć co to chamfer :D instrukcja w załączniku :P doceń to bo sie namęczyłem w paincie. joke i tak poza tym co w załączniku musisz sam popróbować jak działa mesh smooth. najlepiej na boksie zagęść siatke przy jego krawędziach, daj ms i zobacz sobie co będzie sie działo http://www.onnovanbraam.com - tu był tutek z tym związany ale jakoś stronka nie chce działać, może jakieś przejściowe problemy
Napisano 1 Styczeń 200619 l Autor Trochę się pomordowałem i sobie poradziłem. Teraz przyznaję Wam rację, że ta siatka jest beznadziejna żeby cokolwiek MS'em z niej zrobić. Także pozostaję przy "zwykłym" Smooth. No i jest apdejcik. Rendery: Siatka: PS: Chudy ->> Dzięki za poświęcony czas, może nie pójdzie na marne. Czytałem ten tutek i muszę przyznać, że chyba to chamferowanie zaczynam rozumieć;d. PS2:Wszystkiego najlepszego w 2006 r. ;)
Napisano 1 Styczeń 200619 l no widzisz, bo przy tej siatce nie potzrebujesz ms. po prostu swoja ciezka praca zrobiles to za komputer;] widzisz ms po prostu doklada sam linie siatki biorac srednia z 2 sasiadujacych. fakt, czasem trzeba mu wytlumaczyc, ze to miejsce nie ma byc zaokraglone, ino kanciaste i wtedy stosujesz chamfery i inne takie. chodzi o to, ze robisz taki model samolotu w godzine, nakladasz na niego ms i komp Ci to zaokragla. Ty po prostu robisz ta prace za niego;] naprawde podziwiam wytrwalosc, masz u mnie za to browar. zreszta sam zobaczysz, troche posiedzisz nad tym i za niedlugo bedziesz robil taki model w mniej jak 1h. i wtedy jak sobie przypomnisz, jak ciezkie byly poczatki... eh nie martw sie kazdy kiedys zaczynal;]