Skocz do zawartości

Otwory w modelowanym obiekcie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Mam nastepujacy problem. Potrzebuje zrobic pelno otworow na przyciski w moim modelowanym obiekcie i niestety, ale w tym miejscu wszystko zaczyna mi sie chrzanic. Mialem juz kilka podejsc i zawsze powierzchnia po wycieciu otworow wyglada jak poobijana blacha samochodowa :/

Oto obiekt przed i po wycieciu otworow:

- przed ...

Screen1_mini.jpg

- i po wycieciu otworow ...

Screen2_mini.jpg

Moze uzywam zlej techniki, nie wiem. Dzieki za wszelkie sugestie i porady.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

- nie powiedziałeś, jakiej techniki używasz (może dobrej?)

- mozesz spróbować dodać modyfikator shell (nadaje obiektowi grubość) i ponownie skonwertować do etitable poly/mesh

Napisano

Ehh. Przepraszam za moje roztargnienie. Rzeczywiscie nic praktycznie nie pokazalem i nic nie powiedzialem o tym modelu. No wiec ...

Technika modelowania, jaka zastosowalem to oczywiscie Editable Poly plus opcja subdivision (narazie nie znam innej :/). Wiem, ze mozna tez stosowac splajny i NURBS'y, ale te ostatnie sa dla mnie zagadka do teraz. Zaczalem od prostego "boxa" i zaczalem go ciac, rozciagac, az uzyskalem komorke bez klawiatury. Potem sprawa sie strasznie skomplikowala. Na sam koniec zagescilem front komorki, zeby w miare mozliwosci uksztaltowac przyszle otwory na przyciski. Niby jest, ale knoci mi sie to wszystko :|.

Ponizej sa zdjecia:

Tutaj model od ktorego "wyszedlem" zeby stworzyc otwory ...

PrzedZageszczaniem_mini.jpg

... to samo po zageszczeniu obszaru przyszlych otworow i przyciskow ...

PoZageszczeniu_mini.jpg

... tutaj po stworzeniu otworow z siatka przed wlaczeniem subdivision ...

PGSiatka_mini.jpg

... tutaj po stworzeniu otworow z siatka po wlaczeniem subdivision ...

PGSiatka_subdivision_mini.jpg

... no i koncowy efekt z innego ujecia niz za pierwszym razem, gdzie widoczne sa wszelkie pogiecia :/ ...

Polowka_gotowka_mini.jpg

Mam nadzieje, ze tym razem pokazalem wiecej szczegolow. Jesli mimo wszystko za malo to dajcie znac.

Jeszcze raz dzieki.

Napisano

trzeba bylo zrobic gladka obudowe dodac sdsa a potem wyciac otwory booleanem troszke posprzatac ponim shellowac czy extrudowac by nadac grubosc potem zbewelowac ostre krawedzie w maxie to champfer czy cus takiego :) i masz sliszna obudowe poly

Napisano
trzeba bylo zrobic gladka obudowe dodac sdsa a potem wyciac otwory booleanem

Czyli jesli dobrze zrozumialem ... mam zastosowac subdivision, przekonwertowac taki obiekt na e.poly i dopiero potem wycinac otwory, tak?

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności