Napisano 22 Grudzień 200519 l Witam wszystkich. Mam nastepujacy problem. Potrzebuje zrobic pelno otworow na przyciski w moim modelowanym obiekcie i niestety, ale w tym miejscu wszystko zaczyna mi sie chrzanic. Mialem juz kilka podejsc i zawsze powierzchnia po wycieciu otworow wyglada jak poobijana blacha samochodowa :/ Oto obiekt przed i po wycieciu otworow: - przed ... - i po wycieciu otworow ... Moze uzywam zlej techniki, nie wiem. Dzieki za wszelkie sugestie i porady. Pozdrawiam.
Napisano 22 Grudzień 200519 l - nie powiedziałeś, jakiej techniki używasz (może dobrej?) - mozesz spróbować dodać modyfikator shell (nadaje obiektowi grubość) i ponownie skonwertować do etitable poly/mesh
Napisano 22 Grudzień 200519 l Autor Ehh. Przepraszam za moje roztargnienie. Rzeczywiscie nic praktycznie nie pokazalem i nic nie powiedzialem o tym modelu. No wiec ... Technika modelowania, jaka zastosowalem to oczywiscie Editable Poly plus opcja subdivision (narazie nie znam innej :/). Wiem, ze mozna tez stosowac splajny i NURBS'y, ale te ostatnie sa dla mnie zagadka do teraz. Zaczalem od prostego "boxa" i zaczalem go ciac, rozciagac, az uzyskalem komorke bez klawiatury. Potem sprawa sie strasznie skomplikowala. Na sam koniec zagescilem front komorki, zeby w miare mozliwosci uksztaltowac przyszle otwory na przyciski. Niby jest, ale knoci mi sie to wszystko :|. Ponizej sa zdjecia: Tutaj model od ktorego "wyszedlem" zeby stworzyc otwory ... ... to samo po zageszczeniu obszaru przyszlych otworow i przyciskow ... ... tutaj po stworzeniu otworow z siatka przed wlaczeniem subdivision ... ... tutaj po stworzeniu otworow z siatka po wlaczeniem subdivision ... ... no i koncowy efekt z innego ujecia niz za pierwszym razem, gdzie widoczne sa wszelkie pogiecia :/ ... Mam nadzieje, ze tym razem pokazalem wiecej szczegolow. Jesli mimo wszystko za malo to dajcie znac. Jeszcze raz dzieki.
Napisano 22 Grudzień 200519 l trzeba bylo zrobic gladka obudowe dodac sdsa a potem wyciac otwory booleanem troszke posprzatac ponim shellowac czy extrudowac by nadac grubosc potem zbewelowac ostre krawedzie w maxie to champfer czy cus takiego :) i masz sliszna obudowe poly
Napisano 23 Grudzień 200519 l Autor trzeba bylo zrobic gladka obudowe dodac sdsa a potem wyciac otwory booleanem Czyli jesli dobrze zrozumialem ... mam zastosowac subdivision, przekonwertowac taki obiekt na e.poly i dopiero potem wycinac otwory, tak?
Napisano 23 Grudzień 200519 l tak i pozniej dac shell albo extrude... bylo takie cos nawet w tutku male'go :)
Napisano 23 Grudzień 200519 l Autor OK. To biore sie do roboty. Zobacze co z tego wyjdzie. Jeszcz raz dzieki wielkie.