anathos Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 Witam, Chciałem zaprezentować mój pomysł na pracę, zatem, będzie to projekt traktujący o pogańskich bóstwach rodem z naszych słowiańskich podań. Inspiracje (tu: )czerpie z folkloru polskiego, twórczości Alfonsa Muchy, Macieja Świeszewskiego i Franciszka Starowieyskiego. Planuję zrobić pracę w technice mieszanej, czyli przy użyciu tuszu, ołówka, akryli, fotomontażu i technik cyfrowych - interdyscyplinarność, jednym słowem. Mam zamiar robić częsty update, ponieważ zapewne efekt końcowy będzie się diametralnie różnił od szkiców początkowych. zatem, do dzieła...
anathos Napisano 27 Grudzień 2005 Autor Napisano 27 Grudzień 2005 Pierwszy szkic koncepcyjny bóstwa o nazwie Moloch (zrobiony tabletem); widać tu symbol solarny (często obecny w prastarej Slavii - planuję wgłębić się w temat ornamentów słowiańskich) ; czas: ok 30 min. edit: zmieniłem format.
Leru Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 anathos -> wybacz mą ignorancję ale czy możesz napisać więcej o tym, jak praca spełniałaby temat ? :) Szkic jest świetny, oby tak dalej. witam na forum i w Bitwie, powodzenia
anathos Napisano 28 Grudzień 2005 Autor Napisano 28 Grudzień 2005 leru>nie ma sprawy; na razie powrzucam 'elementy' z których zbuduje moją pracę, teraz wrzuciłem bóstwo, następnie wrzucę westalkę, poszczególne elementy, detale etc by później ogólnokoncepcyjny szkic całej pracy... Cierpliwości, wszystko jeszcze się wyjaśni:) pozdrawiam. edit: ogólna idea pracy - wielkie, złe pagan bóstwo z "ofiarą" złożoną na jej ręce pod postacią pięknej dziewicy.
KoMic Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 MOLOCH? ? ?, hehe a mi to warhammerami zalatuje o ile mnie pamiec nie myli tam byl moloch, choc wygladal zupelnie inaczej hehe, ale moge sie mylic juzzz bardzo dawno nie zagladalem do podrecznika MG: ]
anathos Napisano 28 Grudzień 2005 Autor Napisano 28 Grudzień 2005 dodaje nowy, szybki szkic przedstawiający prasłowiańskie bóstwo i westalkę; ołówek podlany fotoszopowym sosem. mniej więcej taka kompozycja mnie interesuje, postaram się jednak bardziej 'przybliżyć' te postacie sobie (cokolwiek to znaczy (; ), ale główna idea zawiera się właśnie w tym szkicu, pozdrawiam. edit: coś się nie chciał wgrać obrazek, więc wrzucam ponownie(:
Paper_nr1 Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 O kruca fak !!! Ten szkic rormalnie bajera.
arturros Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 no szkic wymiata rewelka:D:D trzymam kciukI
anathos Napisano 28 Grudzień 2005 Autor Napisano 28 Grudzień 2005 dałem kolor na szkicm, dosyć szybko i sprawnie mi poszło; myślę że taki schemat kolorystyczny jest całkiem klimatyczny (;
Koniu Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 naprawdę urocza ta pani jest ! to nie kobieta to anathos :P
Gość User190 Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 westalka miooodzioo... :) Tak na moje oko to dobrze byłoby przesunąć ją nieco w górę.. hmmm... no i nadać im trochę dystansu yy.. optycznego :)
Ebor Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 No wlasnie zgadzam sie z M@Ti bo nie wiadomo co ten Moloch robi ?? siedzi na niej ?? stoi za nią ?? nie chcesz pokazywac dolnej czesci tego bóstwa ??
anathos Napisano 28 Grudzień 2005 Autor Napisano 28 Grudzień 2005 M@ti> jak wspomniałem w którymś z posów powyżej, ta praca to tylko ogólny zarys mojej koncepcji, kompozycje jeszcze dopracuje:) Ebor> nie rozumiem pytania; wydaje mi się że wszystko co trzeba jest widoczne; nie muszę wykładać 'kawy na ławę' tylko po to żeby pokazać iż znam anatomię dolnych partii ciała. bo znam:)
3Doc Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 nie no wiecie że przed sekuną miałem niemal identyczny pomysł? normalnie hehehe dziwne hmmm ale trudno czekam na następną inspiracje.
anathos Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 dopieszczony szkic wrzucam; za bożkiem dodałem poświatę bijącą z heretyckiego piktogramu, dałem też głębszy cień (trochę bryły nabrała forma) i coś dla malkontentów: za westalką dałem ciemniejszy kolor żeby sioę wybijała na przód. pozdrawiam.
Mkaszpir Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 relaks dla moich oczu, wkońcu niewidze fotoszopowych "bruszy" i tym podobnych dodatków. Sam szkic miło się ogląda, nie męczy i ma coraz ciekawszą kolorystykę, a przede wszystkim nie jest "zmęczony" (co mi się np często zdarza) Napiszę jak poprzednik, też myślałem o czyms podobnym, może dlatego że temat sam się narzuca. Być może to trochę oklepane podejście, ale nieuważam tego za wadę, bo sądzę że wykonasz go świetnie, a oto przecież chodzi :)
anathos Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 Mkaszpir>myślę że tematyka prastarej, pogańskiej Slavii nie jest aż tak bardzo popularna :)
giorgione Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 pomysł i kolorki na prawdę sympatyczne - czekam na detale :) pozdr giorgione
Scatmax Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 Ooo cos fajnego.Naprawde nic dodac nic ujac swietna praca bedzie.Szkic mi sie strasznie podoba i o ile wygrasz ten kolor to bedzie miod:]
Pablonardo Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 no no, aż miło popatrzeć:) kompozycja, mi się szególnie podoba, i nie mówie tutaj, że reszta mi sięnie podoba:p, czekam na następne wrzuty, keep working
anathos Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Napisano 30 Grudzień 2005 tutaj pare konceptów dla bóstwa Jaryło vel Moloch (okazało się że Moloch jest bardziej związany z Szatanem, a Jaryło to bóstwo wiosny ale i śmierci, zatem od teraz bożkowi nadaje imię Jaryło:) ) dodam też mu atrybuty śmierci, ale i życia, czyli kłosy, słończe, kwiaty polne etc. ciągle poszukuję detalu; pracuję nad tym (: głównie skupiłem się na pasie; planuję żeby był jeszcze bardzej 'zdobny'.
anathos Napisano 6 Styczeń 2006 Autor Napisano 6 Styczeń 2006 Doszedłem do wniosku że pokażę coś innego... Jeśli się mi uda zmieścić w czasie, to finałem mojej pracy będzie tryptyk - lewe skrzydło prezentować będzie noc, śmierć, anihilacje prawe zaś - życie, wiosne, radość, płodność (co ma związek z bóstwem wiosny i śmierci z centrum przedstawienia). Skrzydła wykonam w klimacie witrażu ew. gotyckiego malarstwa polskiego (np opłakiwanie z Chomranic)
Mkaszpir Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 noo brawo teraz zaczyna mieć to ręce i nogi :D
prorok601 Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 witam widze ze powoli robić sie z tego zaczyna bardzo smaczny monument... szczerze powiem ze czekam na wiecej mysle ze dobrze by bylo zebys zachował taki lekki i szkicowy charakter bez zbytniego wdawania sie w wylizywanie szczegolow powodzenia
anathos Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 mam nadzieje że się z czasem wyrobie, co do szkicowości to myślę że środkowa część tryptyku będzie miała taki charakter, tylko musze jeszcze pomyśleć nad skrzydłami, jest jeszcze troche czasu, przypuszczam że "coś wymyśle...
Drakula Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 hmm... jak zrobiles ten szkicyk brzucha ? Zakladam, ze to praca jakas technika tradycyjna - prosilbym o opis :P a co do pracy, to troche malo teraz widac. Przydalby sie obrazek typu WIP ;)
anathos Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 Deus> szkic ołówkiem 8B na papierze fakturowym + biele przy pomocy PS'a. bez referencji.
Rekomendowane odpowiedzi