Napisano 27 Grudzień 200519 l Witam, Chciałem zaprezentować mój pomysł na pracę, zatem, będzie to projekt traktujący o pogańskich bóstwach rodem z naszych słowiańskich podań. Inspiracje (tu: )czerpie z folkloru polskiego, twórczości Alfonsa Muchy, Macieja Świeszewskiego i Franciszka Starowieyskiego. Planuję zrobić pracę w technice mieszanej, czyli przy użyciu tuszu, ołówka, akryli, fotomontażu i technik cyfrowych - interdyscyplinarność, jednym słowem. Mam zamiar robić częsty update, ponieważ zapewne efekt końcowy będzie się diametralnie różnił od szkiców początkowych. zatem, do dzieła...
Napisano 27 Grudzień 200519 l Autor Pierwszy szkic koncepcyjny bóstwa o nazwie Moloch (zrobiony tabletem); widać tu symbol solarny (często obecny w prastarej Slavii - planuję wgłębić się w temat ornamentów słowiańskich) ; czas: ok 30 min. edit: zmieniłem format.
Napisano 27 Grudzień 200519 l anathos -> wybacz mą ignorancję ale czy możesz napisać więcej o tym, jak praca spełniałaby temat ? :) Szkic jest świetny, oby tak dalej. witam na forum i w Bitwie, powodzenia
Napisano 28 Grudzień 200519 l Autor leru>nie ma sprawy; na razie powrzucam 'elementy' z których zbuduje moją pracę, teraz wrzuciłem bóstwo, następnie wrzucę westalkę, poszczególne elementy, detale etc by później ogólnokoncepcyjny szkic całej pracy... Cierpliwości, wszystko jeszcze się wyjaśni:) pozdrawiam. edit: ogólna idea pracy - wielkie, złe pagan bóstwo z "ofiarą" złożoną na jej ręce pod postacią pięknej dziewicy.
Napisano 28 Grudzień 200519 l MOLOCH? ? ?, hehe a mi to warhammerami zalatuje o ile mnie pamiec nie myli tam byl moloch, choc wygladal zupelnie inaczej hehe, ale moge sie mylic juzzz bardzo dawno nie zagladalem do podrecznika MG: ]
Napisano 28 Grudzień 200519 l Autor dodaje nowy, szybki szkic przedstawiający prasłowiańskie bóstwo i westalkę; ołówek podlany fotoszopowym sosem. mniej więcej taka kompozycja mnie interesuje, postaram się jednak bardziej 'przybliżyć' te postacie sobie (cokolwiek to znaczy (; ), ale główna idea zawiera się właśnie w tym szkicu, pozdrawiam. edit: coś się nie chciał wgrać obrazek, więc wrzucam ponownie(:
Napisano 28 Grudzień 200519 l Autor dałem kolor na szkicm, dosyć szybko i sprawnie mi poszło; myślę że taki schemat kolorystyczny jest całkiem klimatyczny (;
Napisano 28 Grudzień 200519 l westalka miooodzioo... :) Tak na moje oko to dobrze byłoby przesunąć ją nieco w górę.. hmmm... no i nadać im trochę dystansu yy.. optycznego :)
Napisano 28 Grudzień 200519 l No wlasnie zgadzam sie z M@Ti bo nie wiadomo co ten Moloch robi ?? siedzi na niej ?? stoi za nią ?? nie chcesz pokazywac dolnej czesci tego bóstwa ??
Napisano 28 Grudzień 200519 l Autor M@ti> jak wspomniałem w którymś z posów powyżej, ta praca to tylko ogólny zarys mojej koncepcji, kompozycje jeszcze dopracuje:) Ebor> nie rozumiem pytania; wydaje mi się że wszystko co trzeba jest widoczne; nie muszę wykładać 'kawy na ławę' tylko po to żeby pokazać iż znam anatomię dolnych partii ciała. bo znam:)
Napisano 28 Grudzień 200519 l nie no wiecie że przed sekuną miałem niemal identyczny pomysł? normalnie hehehe dziwne hmmm ale trudno czekam na następną inspiracje.
Napisano 29 Grudzień 200519 l Autor dopieszczony szkic wrzucam; za bożkiem dodałem poświatę bijącą z heretyckiego piktogramu, dałem też głębszy cień (trochę bryły nabrała forma) i coś dla malkontentów: za westalką dałem ciemniejszy kolor żeby sioę wybijała na przód. pozdrawiam.
Napisano 29 Grudzień 200519 l relaks dla moich oczu, wkońcu niewidze fotoszopowych "bruszy" i tym podobnych dodatków. Sam szkic miło się ogląda, nie męczy i ma coraz ciekawszą kolorystykę, a przede wszystkim nie jest "zmęczony" (co mi się np często zdarza) Napiszę jak poprzednik, też myślałem o czyms podobnym, może dlatego że temat sam się narzuca. Być może to trochę oklepane podejście, ale nieuważam tego za wadę, bo sądzę że wykonasz go świetnie, a oto przecież chodzi :)
Napisano 29 Grudzień 200519 l Autor Mkaszpir>myślę że tematyka prastarej, pogańskiej Slavii nie jest aż tak bardzo popularna :)
Napisano 29 Grudzień 200519 l pomysł i kolorki na prawdę sympatyczne - czekam na detale :) pozdr giorgione
Napisano 30 Grudzień 200519 l Ooo cos fajnego.Naprawde nic dodac nic ujac swietna praca bedzie.Szkic mi sie strasznie podoba i o ile wygrasz ten kolor to bedzie miod:]
Napisano 30 Grudzień 200519 l no no, aż miło popatrzeć:) kompozycja, mi się szególnie podoba, i nie mówie tutaj, że reszta mi sięnie podoba:p, czekam na następne wrzuty, keep working
Napisano 30 Grudzień 200519 l Autor tutaj pare konceptów dla bóstwa Jaryło vel Moloch (okazało się że Moloch jest bardziej związany z Szatanem, a Jaryło to bóstwo wiosny ale i śmierci, zatem od teraz bożkowi nadaje imię Jaryło:) ) dodam też mu atrybuty śmierci, ale i życia, czyli kłosy, słończe, kwiaty polne etc. ciągle poszukuję detalu; pracuję nad tym (: głównie skupiłem się na pasie; planuję żeby był jeszcze bardzej 'zdobny'.
Napisano 6 Styczeń 200619 l Autor Doszedłem do wniosku że pokażę coś innego... Jeśli się mi uda zmieścić w czasie, to finałem mojej pracy będzie tryptyk - lewe skrzydło prezentować będzie noc, śmierć, anihilacje prawe zaś - życie, wiosne, radość, płodność (co ma związek z bóstwem wiosny i śmierci z centrum przedstawienia). Skrzydła wykonam w klimacie witrażu ew. gotyckiego malarstwa polskiego (np opłakiwanie z Chomranic)
Napisano 6 Styczeń 200619 l witam widze ze powoli robić sie z tego zaczyna bardzo smaczny monument... szczerze powiem ze czekam na wiecej mysle ze dobrze by bylo zebys zachował taki lekki i szkicowy charakter bez zbytniego wdawania sie w wylizywanie szczegolow powodzenia
Napisano 7 Styczeń 200619 l Autor mam nadzieje że się z czasem wyrobie, co do szkicowości to myślę że środkowa część tryptyku będzie miała taki charakter, tylko musze jeszcze pomyśleć nad skrzydłami, jest jeszcze troche czasu, przypuszczam że "coś wymyśle...
Napisano 7 Styczeń 200619 l hmm... jak zrobiles ten szkicyk brzucha ? Zakladam, ze to praca jakas technika tradycyjna - prosilbym o opis :P a co do pracy, to troche malo teraz widac. Przydalby sie obrazek typu WIP ;)
Napisano 7 Styczeń 200619 l Autor Deus> szkic ołówkiem 8B na papierze fakturowym + biele przy pomocy PS'a. bez referencji.