Valoos Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Nie wiem czy tutaj powinienem wrzucac to pytanie, ale mam problemik. Czy ktoś się może orientuje jak nakładać na sferę (kulę) okręgi (kółka,kółeczka) tak, aby nie były zniekształcone w miarę zbliżania sie do biegunów ? Podejżewam, że rozwiązanie leży bardziej po stronie PS i filtru polar coordinates niż maxa, ale cały czas mi to nie wychodzi.
piotrek Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 A nie wystarczy nadać sferze odpowiedniego mapowania (np. sferycznego)?
Valoos Napisano 8 Styczeń 2006 Autor Napisano 8 Styczeń 2006 Sprawadź. Nałóź sferyczne mapowanie na kulę (jak stworzysz takową w maxie to już je ma) i nałóż teksturę z kropek. Kropki-okręgi na "równiku" będą ok, ale im bliżej biegunów tym gorzej....
piotrek Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 Chodzi ci o to, aby te kółka się nie zniekształcały? To jest raczej niemożliwe, wynika to z budowy brły jaką jest kula. Można nadać mapowanie planarne (ew. coś tam camera mapping) lub ręcznie pobawić się koordynatami, ale nie wiem, czy efekt cię zadowoli.
Łukasz Jaskólski Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 moze spróbuj texportera albo malowania tekstury na obiekcie w bodypaint3d czy Zbrush2
Rekomendowane odpowiedzi