Caith Sith Napisano 24 Styczeń 2006 Napisano 24 Styczeń 2006 Niedługo będę renderował swoją animację w celu montażu. Animacja ma się ukazać potem w formie DVD, (a kto wie może na taśmie... nie raczej nie...) Niedoświadczony, moją poprzednią produkcję wyrenderowałem dziarsko w 640X480, 30fps i potem się okazało się że to jest żaden prawidłowy format i byłem zmuszony do rozciągnięcia obrazu oraz zmiany liczby fps, co nie wyszło na dobre dla jakości filmiku. Mam więc pytanie: w jakiej rozdzielczości i jakiej prędkości renderować ? Jaki format jest najpopularniejszy ? Bo jak chcę wybrać PAL to widzę jeszcze PAL D1 o kilkanaście pikseli inny od tamtego i już sam nie wiem... Pomóżcie!
xeav Napisano 24 Styczeń 2006 Napisano 24 Styczeń 2006 .tga później możesz w dowolnym edytorzevideo to skleić i przekowertować na co chcesz
piotrek Napisano 24 Styczeń 2006 Napisano 24 Styczeń 2006 No nie zupełnie - o finalnym formacie należy myśleć na etapie renderowania.
DaveBorck Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 oczywiście pal d1 720 -576 renderować najlepiej do .tga, chyba że potrzebujesz więcej informacji renderera ( do np. późniejszego dodania DOF-a i innych) wtedy .rla. No i jeszcze standard pal-oski ma tylko 25 klatek.
mort Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 720-576 25 fps. ewentalnie (tylko sam nie wiem jak to zrobić) odpowiednio szerszy kadr w odpowiednio szerszej rozdziałce(tak żeby mieć zapas jakichś 20 pikseli poza kadrem, tak w razie czego..a jak oddawałem animki do tv to robiłem każdą wartość x2 ale nie wiem po co szerfowi to było..
Caith Sith Napisano 28 Styczeń 2006 Autor Napisano 28 Styczeń 2006 Dzięki za pomoc, zwykle to co robię po prostu nie wychodzi poza mój monitor (ani druk ani tv) więc nie mam doświadczenia, dzięki :-)
Rekomendowane odpowiedzi