Napisano 24 Styczeń 200619 l Niedługo będę renderował swoją animację w celu montażu. Animacja ma się ukazać potem w formie DVD, (a kto wie może na taśmie... nie raczej nie...) Niedoświadczony, moją poprzednią produkcję wyrenderowałem dziarsko w 640X480, 30fps i potem się okazało się że to jest żaden prawidłowy format i byłem zmuszony do rozciągnięcia obrazu oraz zmiany liczby fps, co nie wyszło na dobre dla jakości filmiku. Mam więc pytanie: w jakiej rozdzielczości i jakiej prędkości renderować ? Jaki format jest najpopularniejszy ? Bo jak chcę wybrać PAL to widzę jeszcze PAL D1 o kilkanaście pikseli inny od tamtego i już sam nie wiem... Pomóżcie!
Napisano 24 Styczeń 200619 l .tga później możesz w dowolnym edytorzevideo to skleić i przekowertować na co chcesz
Napisano 24 Styczeń 200619 l No nie zupełnie - o finalnym formacie należy myśleć na etapie renderowania.
Napisano 27 Styczeń 200619 l oczywiście pal d1 720 -576 renderować najlepiej do .tga, chyba że potrzebujesz więcej informacji renderera ( do np. późniejszego dodania DOF-a i innych) wtedy .rla. No i jeszcze standard pal-oski ma tylko 25 klatek.
Napisano 27 Styczeń 200619 l 720-576 25 fps. ewentalnie (tylko sam nie wiem jak to zrobić) odpowiednio szerszy kadr w odpowiednio szerszej rozdziałce(tak żeby mieć zapas jakichś 20 pikseli poza kadrem, tak w razie czego..a jak oddawałem animki do tv to robiłem każdą wartość x2 ale nie wiem po co szerfowi to było..
Napisano 28 Styczeń 200619 l Autor Dzięki za pomoc, zwykle to co robię po prostu nie wychodzi poza mój monitor (ani druk ani tv) więc nie mam doświadczenia, dzięki :-)