Napisano 28 Styczeń 200619 l Uszanowanie, mam pewien problem. robie sobie od dosc długiego czasu strone mojej szkoły biblioteki , no i tak juz sie zbliza dzień zwany dniem 0 no bedzie trzeba ciąć a forma stronki nie jest jakby to nazwać Foremna , tu i ówdzie wystaje jakas kartka czy cos a do tego tło jest we wzorki i mi powstaje takie cos jak w załączniku. Jak ciąć/co zrobić , aby tak nie było i zeby sie to tak 'niegryzło wzajemnie' cya
Napisano 28 Styczeń 200619 l A do JPG próbowałeś? Czy nie wchodzi w grę? To idzie do flasha, czy zwykła grafika na stronę?
Napisano 28 Styczeń 200619 l Autor mintril -> to jest taki motyw ze własnie jpg chyba w grę nie wchodzi a to dla tego ze tło jak wspomniałem jest we wzorek i jakby tociąc to to by sie potem zgrzytało 'Nie nakładało' wiec by nie pasowało i to ból by był. a flash to nic nieumiem w nim a niechce robic kaszany , wg mnie dobrej grafiki wkladac w flash nic o nim nie wiedząc. Powracajac do szarpki krawedzi to jakbym to wycioł inaczej np. z 2-3 px zapasem z kazdej strony to wydaje mi sie ze by wychodziło takie białe. == sprawdzilem i dodaje zalacznik to zobacz === pozdrawiam
Napisano 28 Styczeń 200619 l Nie korzystałem nigdy z imageReady, ale naprawdę PNG jest przezroczyste :) Zobacz, czy na stronie będzie tło, czy nie.
Napisano 28 Styczeń 200619 l Autor Ale IE to dziadostwo - otwieram w IE i nie wyświetla mi przezroczystego tła tam gdzie powinno byc a w OPERA chodzi ?! Teraz to ja niewiem co zrobic przeciez 50% uzytkowników netu ma IE wiec lipa. Co radzicie dalej robic ??? ///
Napisano 28 Styczeń 200619 l Nie wiem, może spróuj przeprojektować fragment strony, przyciski. Np. buttony wsadź na jednolite tło, czy coś takiego...
Napisano 7 Luty 200619 l moja rada? olej uzytkownikow IE dlaczego? bo to stare bezuzyteczne g. ktore nikomu nie daje nic dobrego (dowodow jest tysiace), a przezroczyste png zostalo wlasnie stworzone do takich rzeczy (kontynuacja przezroczystosci w gifach, tyle ze ze stopniowana alfa. olewaj ie gdzie sie da, rob wedlug standardow, a na dole strony napisz, ze strona dziala najlepiej w Operze i FF. jezeli chcesz jednak na sile robic cos pod ie, to zrob ten obrazek w png potem zaimportuj do flasza, a jak bedziesz wrzucal flasha na strone to daj w parametrach wmode="transparent" i po krzyku, ale to z kolei nie dziala pod opera, wiec kwestia przygotowania strony pod kilka przegladarek (2) inna opcja. jak domyslam sie w tle jest jakis pattern, a pod Twoim obrazkiem ten patern zaczyna sie od jakiejs jego fazy. wstaw go tam, jezeli to mozliwe.
Napisano 7 Luty 200619 l moja rada? olej uzytkownikow IE czyli jakies 70% potencjalnych odwiedzajacych strone:]
Napisano 7 Luty 200619 l czyli jakies 70% potencjalnych odwiedzajacych strone:] Olac te 70 % potencjalnych odwiedzajacych. Strona dzieki temu stanie sie czytelna tylko dla waskiego grona odbiorcow ;) Sasky - napisz do mnie na gg i sprobuje zrobic to we Flash'u, moze pomoze.
Napisano 9 Luty 200619 l nie mowie ze strona ma sie w ogole nie wyswietlac na ie, ale po cholere cofac sie i dokoptowywac jeszcze uzytkownikow dla IE. przeciez to strata czasu. jezeli ludziom sie bedzie dobrze wszystko wyswietlalo na IE to na pewno beda z niego dalej korzystac, a programisci beda sie meczyc fajnie? niekoniecznie i jeszcze jedno - nowoczesne sposoby robienia sa po to zeby je wykorzystywac, a nie po to zeby zakladac ze sie je kiedys wykorzysta. to ze jakis program czegos nie obsluguje to jest wina autora programu a nie czlowieka ktory korzysta z nowoczesniejszego rozwiazania
Napisano 10 Luty 200619 l IE, wbrew pozorom jest ważne, bo to jednak jest te 60 czy 70 % odwiedzających i te 60% odwiedzających pomyśli, że nie umiesz zrobić tak żeby to dobrze wyglądało. I to jest raczej Twój problem i Twoja niewiedza, że nie umiesz zrobić żeby działało wszędzie. Problem przezroczystości png to znana sprawa, są przezroczyste w IE, ale tylko PNG-8. PNG-24 nie jest jeszcze obsługiwane przez IE. Chyba że zastosujesz skrypt proponowany przez Microsoft. W sumie fajna sprawa, bo daje Ci duże możliwości z blurrowaniem tekstu w html. I to jest nowoczesne, ale działa z kolei TYLKO na IE. Ale teoria że nie produkujmy uniwersalnych stron, tylko takie na niszowe przeglądarki to tak jak nie wiem.. Jak z wyborami. Partia 1. Ma program pod inteligencję i przegrywa wybory bo inteligencji jest 40% a nie 60%.
Napisano 10 Luty 200619 l A jeżeli chodzi i motyw topicowy to to się robi tak, że dajesz jpg z tełkiem, które nachodzi na tło powielone w backgroundzie strony. A jak robisz to we flashuto wogóle nie ma problemu. Bo robisz prostopadłościan i przekręcasz go.
Napisano 13 Luty 200619 l to znaczy ze teraz trzeba dokarmiac hydre ktora generalnie psuje internet? ja bym sie nie odwazyl, juz i tak mamy duzo problemow przez redmond. to jest tak, wszyscy krzycza ze FF i opera rzadza, a potem sie okazuje ze w statystykach wychodzi na IE. poza tym statystyki klamia, bo do niedawna wiekszosc oper sie przedstawialo jako IE zeby strony nie odmawialy wspolpracy, a wielu ludzi korzysta z tamtych wersji. trzeba jednak ludzi troche edukowac
Napisano 13 Luty 200619 l Możesz edukować, owszem. Ale prawda jest taka, że masę ludzi nie musi się interesować przegladarkami i internetem wogóle. Ale póki MS bedzie pchał tego syfa (IE) do Windowsów to masa ludzi będzie z niego korzystać "bo jest". A do nich też trzeba dotrzeć. A nie mów mi że inwestor nie chce dotrzeć do 100% jezeli może, tylko potrafi olać 50% bo to i tak dużo i mu wystarczy. No sorry.... możesz mieć takie podejście, ale lepiej je od razu przedstaw, jezeli komuś będziesz robić stronę, bo w innym wypadku będzie to oszukaństwo.