Gość marc1n89 Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 Witam. Jestem bardzo poczatkujacy. Wiem ze napewno byl juz nie jeden taki temat ale nie trafilam na zade. Chcialbym sie czegos dowiedziec o animacji. Na czym polega jej tworzenie itp. Jak mialby ktos jakiegos tutoriala jak zrobic jakas prosta animacje. Z gory wielkie dzieki
Shogun 3D Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 Witam na forum. Zajrzyj na stronę główną do działu tutoriale i poszukaj, ale jak jesteś nowy, to najpierw naucz się modelować i teksturować, a potem się baw w animkę, bo to wyższa szkoła jazdy.
sanki Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 to jeszcze zalezy czy chcesz robic animacje 2d czy 3d ??
piotrek Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 W pierwszej kolejności w miarę opanuj soft, na którym tworzysz. Jeśli to 3d, to poczytaj o kluczach, o interpolacji pomiędzy nimi, o prostej i odwrotnej kinematyce (animowanie szkieletów ludzi, zwierząt, maszyn), o procedurach symulacji dynamiki - rigid bodies, soft bodies, cloth, etc. (oczywiście wszystko zależy od tego, co chcesz animować - nie musisz wszystkiego na raz), a nastepnie naucz się to wszystko kontrolować i tworzyć przy pomocy softu, którego używasz - Maya, Houdini, 3dsmax, etc.
jaccunio Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 Btw, gdzie moge znalezc jakis sensowny opis tworzenia kinematyki w 3d?? nie chodzi mi o jakis tutorial, tylko po prostu porownanie, metod i programow
piotrek Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 Jeśli to cię interesuje, to na początek poczytaj dokumentacje softu (dział o character animation). Oczywiście wiąże się to z tworzeniem szkieletu, riggowaniem, itd. ale najpierw help, ew. tutki np. te na max3d (nie wiem czy są tu jakieś o riggingu, ale pewnie są, jeżeli są, to niestety tylko dla maxa, ale zasada jest wszędzie taka sama:] ).
Rekomendowane odpowiedzi