Napisano 29 Styczeń 200619 l Witam. Jestem bardzo poczatkujacy. Wiem ze napewno byl juz nie jeden taki temat ale nie trafilam na zade. Chcialbym sie czegos dowiedziec o animacji. Na czym polega jej tworzenie itp. Jak mialby ktos jakiegos tutoriala jak zrobic jakas prosta animacje. Z gory wielkie dzieki
Napisano 29 Styczeń 200619 l Witam na forum. Zajrzyj na stronę główną do działu tutoriale i poszukaj, ale jak jesteś nowy, to najpierw naucz się modelować i teksturować, a potem się baw w animkę, bo to wyższa szkoła jazdy.
Napisano 29 Styczeń 200619 l W pierwszej kolejności w miarę opanuj soft, na którym tworzysz. Jeśli to 3d, to poczytaj o kluczach, o interpolacji pomiędzy nimi, o prostej i odwrotnej kinematyce (animowanie szkieletów ludzi, zwierząt, maszyn), o procedurach symulacji dynamiki - rigid bodies, soft bodies, cloth, etc. (oczywiście wszystko zależy od tego, co chcesz animować - nie musisz wszystkiego na raz), a nastepnie naucz się to wszystko kontrolować i tworzyć przy pomocy softu, którego używasz - Maya, Houdini, 3dsmax, etc.
Napisano 29 Styczeń 200619 l Btw, gdzie moge znalezc jakis sensowny opis tworzenia kinematyki w 3d?? nie chodzi mi o jakis tutorial, tylko po prostu porownanie, metod i programow
Napisano 29 Styczeń 200619 l Jeśli to cię interesuje, to na początek poczytaj dokumentacje softu (dział o character animation). Oczywiście wiąże się to z tworzeniem szkieletu, riggowaniem, itd. ale najpierw help, ew. tutki np. te na max3d (nie wiem czy są tu jakieś o riggingu, ale pewnie są, jeżeli są, to niestety tylko dla maxa, ale zasada jest wszędzie taka sama:] ).