Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostation poprzeszukiwalem troche neta w poszukiwaniu jak zrobic material pol-przezroczysty. Znalazlem raptem dwa tutoriale i troche pomocy na roznych forach, i praktycznie wszedzie mowilo sie o jakims SSS badz 3S.

A ja za bardzo nie wiem o co w tym chodzi, czy jest to jakas dodatkowa funkcja, czy tak sie po prostu nazywa material vray`owski z wlaczana opcja translucent??

Tak przy okazji mam dwa pytania:

1. Jak przy tych materialach ( z wlaczonym translucent) usunac nieprzyjemny szum ktory sie uwidacznia na renderach.

2. Jakie sa wasze porady na zrobie materialu pol-przezroczystego. Chodzi mi kokretnie o plastikowa butelke, zadymiona, mniej wiecej taka jakie sie wykorzystuje w plynach do prania itp itd.

Podrawiam serdecznie

Egahen

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 849
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  Cytat
1. Jak przy tych materialach ( z wlaczonym translucent) usunac nieprzyjemny szum ktory sie uwidacznia na renderach.

Zadałem to pytanie kilka postów nizej ... moze sie przyda

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=23533

Cytat
2. Jakie sa wasze porady na zrobie materialu pol-przezroczystego. Chodzi mi kokretnie o plastikowa butelke, zadymiona, mniej wiecej taka jakie sie wykorzystuje w plynach do prania itp itd.

http://www.chaosgroup.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=12293&highlight=lamp

Tu link od SansSerif`a tez z tego działu...

hef fan

Napisano
  • Autor

Dzieki

Co do drugiego linku, to wlasnie niedawno tam bylem, sciagnalem nawet scene i ku mojemu zdziwieniu render u mnie wygladal zupelnie inaczej niz tam to wygladalo(vray 1.46.12, max 7). Nie wiem czemu:(

POzdrawiam

Egahen

Napisano
  • Autor

Oki, rozumiem. To mnie wlasnie denerwuje w vra`u zmienia sie cyferka i wszystko psu w d**e:(

Echh

Pozdrawiam

Egahen

PS. A wlasnie, jeszcze jakny ktos mi powiedzial co to znaczy to SSS to bym byl bardzo wdzieczny:P

Napisano
  • Autor

No wlasnie sie tego domyslalem, tylko nie wiem co ma nazwa SSS do translucent lub pol przezoczystosci.

Hmm... Moze za bardzo w to winkam:)

pozdrawiam

Egahen