Touch Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 Poddaję się... niech ktoś pomoże;] Proszę... Jak zrobić podświetloną pleksi?? ...Próbowałem już nawet wsadzić za tą pleksi światło VRay'owski 0_o Help... [3dsmax, VRay]
RA Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 Możesz podac przykład, bo pleksi można podświetlic na conajmniej dwa sposoby.
Touch Napisano 2 Luty 2006 Autor Napisano 2 Luty 2006 Tak jakbyś wziął sześcian, na jedną ze ścianek dał kolorową pleksi (transparentną), a do środka wsadził jakieś źródło światła, żarówkę. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sytuację;] Efekt podświetlenia plekis od tyłu...
AGmakonts Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 no to co za problem robisz materiał plexi i dajesz swiatełko? nie czaje problemu
Touch Napisano 2 Luty 2006 Autor Napisano 2 Luty 2006 Tak realistycznie nie wychodzi;] Narazie udało mi się zawalczyć z Glow'em z Video Post'a i jakoś ujdzie... Pierwszy raz ułożyła mi się jakoś współpraca Lens Effects z VRay'em, ale coś czuję, że będę musiał sobie wziąć dzień wolnego na potrenowanie takich efektów;]
AGmakonts Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 no to nas już nie pytaj jak to urealnic bo takie sceny mają to do siebie ze kazda wymaga innych ustawień, musisz wszystkie parametry zgrać, nie wykluczone ze przyda się kaustyka
Touch Napisano 2 Luty 2006 Autor Napisano 2 Luty 2006 Z tym realizmem chodziło mi o to, że nie tędy droga... w rzeczywistości gdybyś wsadził za taką pleksi żarówę to otrzymałbyś oczekiwany efekt, a na kompie to już nie tymi środkami...
Quadysz Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 a co to za pleksi? mleczna transparetna czy jaka... musisz wiedziec jak wyglada jak chcesz ja podswietlic w realistyczny sposob to musisz dac za nia swiatlo jezeli masz tansparentna, to tylko zmieniasz kolor refraction jezeli mleczna SSS choc mozesz pokombinowac z rozmyta przezroczystoscia ale wtedy swiatlo tak sie nie rozejdzie jak trzeba a ty caly czas w tych stoiskach? ;) edit: lub najbardziej lamerski ze sposobow - dajesz mat. standard - self illumination na 100% czy tam ile chcesz i videopost glow... wychodzi zupelnie przyzwoicie na cienkich paskach
RA Napisano 2 Luty 2006 Napisano 2 Luty 2006 Wystarczy vraymtl, ale z fogiem i glossem dla refraction na poziomie: 0,7 / 0,8.
Touch Napisano 2 Luty 2006 Autor Napisano 2 Luty 2006 Przy tym projekcie już nie będę eksperymentował, ale dziękuję za wszytkie pomysły, podpowiedzi i rozwiązania, napewno się nimi zajmę, bo prędzej czy później znowu będę musiał użyć tej nieszczęsnej pleksi;] Quadysz: strzał w dziesiątkę;] Dalej w stoiskach, ale miałem małą przerwę na daaaleką podróż;] Pozdrawiam!!
Rekomendowane odpowiedzi