Napisano 2 Luty 200619 l Poddaję się... niech ktoś pomoże;] Proszę... Jak zrobić podświetloną pleksi?? ...Próbowałem już nawet wsadzić za tą pleksi światło VRay'owski 0_o Help... [3dsmax, VRay]
Napisano 2 Luty 200619 l Możesz podac przykład, bo pleksi można podświetlic na conajmniej dwa sposoby.
Napisano 2 Luty 200619 l Autor Tak jakbyś wziął sześcian, na jedną ze ścianek dał kolorową pleksi (transparentną), a do środka wsadził jakieś źródło światła, żarówkę. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sytuację;] Efekt podświetlenia plekis od tyłu...
Napisano 2 Luty 200619 l no to co za problem robisz materiał plexi i dajesz swiatełko? nie czaje problemu
Napisano 2 Luty 200619 l Autor Tak realistycznie nie wychodzi;] Narazie udało mi się zawalczyć z Glow'em z Video Post'a i jakoś ujdzie... Pierwszy raz ułożyła mi się jakoś współpraca Lens Effects z VRay'em, ale coś czuję, że będę musiał sobie wziąć dzień wolnego na potrenowanie takich efektów;]
Napisano 2 Luty 200619 l no to nas już nie pytaj jak to urealnic bo takie sceny mają to do siebie ze kazda wymaga innych ustawień, musisz wszystkie parametry zgrać, nie wykluczone ze przyda się kaustyka
Napisano 2 Luty 200619 l Autor Z tym realizmem chodziło mi o to, że nie tędy droga... w rzeczywistości gdybyś wsadził za taką pleksi żarówę to otrzymałbyś oczekiwany efekt, a na kompie to już nie tymi środkami...
Napisano 2 Luty 200619 l a co to za pleksi? mleczna transparetna czy jaka... musisz wiedziec jak wyglada jak chcesz ja podswietlic w realistyczny sposob to musisz dac za nia swiatlo jezeli masz tansparentna, to tylko zmieniasz kolor refraction jezeli mleczna SSS choc mozesz pokombinowac z rozmyta przezroczystoscia ale wtedy swiatlo tak sie nie rozejdzie jak trzeba a ty caly czas w tych stoiskach? ;) edit: lub najbardziej lamerski ze sposobow - dajesz mat. standard - self illumination na 100% czy tam ile chcesz i videopost glow... wychodzi zupelnie przyzwoicie na cienkich paskach
Napisano 2 Luty 200619 l Wystarczy vraymtl, ale z fogiem i glossem dla refraction na poziomie: 0,7 / 0,8.
Napisano 2 Luty 200619 l Autor Przy tym projekcie już nie będę eksperymentował, ale dziękuję za wszytkie pomysły, podpowiedzi i rozwiązania, napewno się nimi zajmę, bo prędzej czy później znowu będę musiał użyć tej nieszczęsnej pleksi;] Quadysz: strzał w dziesiątkę;] Dalej w stoiskach, ale miałem małą przerwę na daaaleką podróż;] Pozdrawiam!!