Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Chcę kupić sobie nowy komputer. Proszę o pomoc z jakich części go złożyć, żeby jak najlepiej działał na nim 3dsmax. Co jest najważniejsze, żeby szybko renderował i dobrze pracował? Jaką kartę graficzną najlepiej kupić, ile ram?

• Odpowiedzi 22
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

najważniejsze części to proc, ram- szybkość renderingu

dobra karta graf- fps w vieportach, karta nie ma wpływu na szybkość rend.

Napisano

ram- jak najwięcej

procesor- jak najwięcej :]

to zależy ile możesz wydać$ na to

Napisano

powiedzmy ze mam do wydania kwote 2tys zloty

i według was co sie bardziej oplaca... kupic kompa jedno procesorowego

czy troche slabsze ale 2 procki ?? co lepiej dziala z 3ds ??

Napisano

xeav najwazniejsza czescia kompa jest plyt glowna potem procek i pamieci :)

ale za 2k to hym AMD Athlon 64 3000+ moze nawet do 3500+ plyta ja bym polecil Asus A8N-E mi ona sie nizle sprawuje a czesto chodzi 24h do tego dobry zasilacz pamieci na start z 512 zawsze mozna dokupic no i grafa to juz naprawde zalezy ile zostanie many :) a i dysk sata

Napisano

jeszcze zalezy co dokladnie chcesz w tym maksie robic, bo do wielu zastosowan 512 ramu to moze byc troche malo.

Napisano

chalek ale to zawsze mozna dokupic za miesiac dwa a gdyby chial 2gb to musial by wziasc chyba niewiem najtansza plyte i najslabszy procek ;)

Napisano

nie mowie ze nie, ale nie wiem czy bedzie mial kase za czas jakis na dokupienie, a jak ma zamiar walic duze rendery z duzymi teksturami z duzych scen, to moze lepiej od razu wiecej rramu? tak tylko zwracam uwage, ze na poczatek 512 to moze nie byc dobry pomysl...

Napisano

Ja mam ath 3000+ @64 + 2GB + K8NS + Radeon 9800 Pro i starcza na maxa do wszystkiego, choć może w 3d nic za bardzo skomplikowanego nie robię. Jeżeli jakaś mini animiacja albo duży render na planszę to ew. net render razem z P4 2,8Ghz + 512 Ram.

Myślę, że dociągnę na tym z dwa latka jeszcze aż nie kupię jakiegoś powerMaca czy co tam będzie wtedy..

Napisano

hmm.. ale oplaca sie ładowac w 2 procki?? czy to faktycznie duzy skok predkosci?? hm... net render?? a cos wiecej??

ATHLON 3000+

RADEON 9550H

PŁYTA GIGABYTE GA-K8U

i 1giga ramu... co powiecie na taki zestaw??

Intel Pentium 4 3.0

ASRock 775WINS-HDTV (wbudowana ATI Radeon Xpress 200)

i tez 1gb ramu??

co lepsze??

Napisano

Brałbym zestaw z Athlonem

Czy warto się ładować? Aby kupić dwa np. Opterony, płytę za 1000 zł i resztę komponentów trzeba wydać troszkę kasy (nie chce mi się sprawdzać, ile).

Nie wiem czy max wykorzysta dwa procki. Programy do renderingu na pewno na tym skorzystają - co dwa procki, to nie jeden.

Można się jeszcze zastanowić na Athlonie X2 - dwa rdzenie w jednym procku. Wyjdzie taniej niż dwa osobne układy.

Napisano

no a dwurdzeniowe maja troszke lepsza wydajnosc niz dwa procki

gdyz maja szybsza wewnetrzna magistrale

z pentiumami to jest troche inaczej.(na niekorzysc)

no ale pentiumy maja wieksze potoki co jest kozystne przy liniowej obróce danych(tzn. np. rendering).

ale ja bym obstawial przy Athlonach...

Napisano
  • Autor

Ja chcę przeznaczyć na komputer jakieś 4 tys. Doradzcie jaki procesor byłby najlepszy athlon czy pentium czy jeszcze jakiś inny. Może ktoś mi doradzi cały zestaw, bo w sklepach komputerowych u mnie w mieście nikt nie pracuje na 3ds max i nie potrafią mi dobrać dobrze składników. Cały czas mi chodzi po głowie też notebook, czy ktoś moze na nim pracuje?

Napisano

Właśnie jadę po odbiór powerbooka G4 1,33Ghz + 512Ram, co prawda na makach nie ma 3ds'a tylko jakieś maye, modo'y i takie tam, ale znajomy koleś z katedry projektowania wspomaganego komputerem (czy jakoś tak - ważne, że od tego są) spoko wykonuje na czymś podobnym wiele prac - również zawodowo. Tak samo masę ludzi na mojej uczelni (w. architektury) pracuje na laptopach, ponieważ priorytetem jest mobilność - jezeli dorabiasz sobie w czasie studiów - masz przerwy i okienka na których coś robisz, albo z kolegami dopieszczasz projekty. Wkładasz do takiego min 1GB i da sie coś robić.

Ale wtedy płacisz minimum 4,5 tysiaka. Taki lap to PCentrino 1,7 + 512/1 GbRam. (+/-)

I masz dużo gorszego kompa niż stacjonarny, ale jeżeli nie jest priorytetem mobilność to chyba jasne, że stacjonarny.

Napisano

ha mobilnosc... w sumie jezeli chodzi to zalezy doczego uzywasz laptopa... jezlei do prezentacji to wystarczy zeny ładnie wygladał :D

jezeli chce sie na nim pracowac... to z renderami ja bym raczej czekal az dojde do domu i wrzuce na stacjonarny :D... pozatym na dobra i duza matryce... trzeba wydac duzo... szczegolnie wazne jest to ze im tansza tym gorzej odwzorowywuje kolory.

Napisano

Osobiście moge dodać cosik od siebie...

Procek - Jakiś AMD Athlon 64 3500

Karta Graficzna - No to zależy, można poszukać na allegro, albo w jakiś sklepach, używane Quadro za 500 zł, wydajna i baaardzo dobra karta... :)) a jeżeli nie to jakiś najnowsze Radeony, są tanie i wydajniejsze od GeFrce'ów (cena/jakość)

Ram - Teraz można kupić 1024 mb ramu za ok. 200 zł :)) albo nawet mniej...

Płyta - Najlepiej nForce 4 :))

Dysk - No Sata...

Napisano

moge podac kofig kompa ktorego sam skaldam za ok 4k...

proc: athlon 64 2x 3800+

graf: geforce 6800gs

ram: 2x1024 geila

dysk: samsung 160 gb

plyta gl: dfi nF4 infinity

obudowa wg uznania, lepiej drozsza z dobra cyrkulacja i zasilacz tagana

do tego dorzucasz wiatraki na procek i karte i krecisz, wychodzi na prawde dobra wydajnosc..

cena jakies 4400... zalezy gdzie skladasz...

Napisano

Ram - Teraz można kupić 1024 mb ramu za ok. 200 zł :)) albo nawet mniej...

Chyba jakiś kradziony, bo ja najtańszy bezfirmowy za niecałe 300zł widze. :P

http://sklep.proline.pl/shop.php?prodid=DDRAM+1GB+PC400

Co do karty quadro, to to jest IMHO zdzierstwo kasy, bo to są zwykłe karty za 1/3 kasy co płacisz i jedyna różnica, że dają do nich podkręcone sterowniki.

Napisano

jak masz zamiar duzo renderowac to kup Athlona X2 3800+, moim zdaniem najlepszy wybor na chwile obecna, taniej od Duala a przyrost predkosci znaczny, no pracuje wlasciwie jak dual.