Napisano 3 Luty 200619 l Chcę kupić sobie nowy komputer. Proszę o pomoc z jakich części go złożyć, żeby jak najlepiej działał na nim 3dsmax. Co jest najważniejsze, żeby szybko renderował i dobrze pracował? Jaką kartę graficzną najlepiej kupić, ile ram?
Napisano 3 Luty 200619 l najważniejsze części to proc, ram- szybkość renderingu dobra karta graf- fps w vieportach, karta nie ma wpływu na szybkość rend.
Napisano 3 Luty 200619 l ram- jak najwięcej procesor- jak najwięcej :] to zależy ile możesz wydać$ na to
Napisano 3 Luty 200619 l powiedzmy ze mam do wydania kwote 2tys zloty i według was co sie bardziej oplaca... kupic kompa jedno procesorowego czy troche slabsze ale 2 procki ?? co lepiej dziala z 3ds ??
Napisano 3 Luty 200619 l Za 2 tys złotych może być ciężko złożyć kompa z 2 prockami. Jeden wystarczy.
Napisano 3 Luty 200619 l xeav najwazniejsza czescia kompa jest plyt glowna potem procek i pamieci :) ale za 2k to hym AMD Athlon 64 3000+ moze nawet do 3500+ plyta ja bym polecil Asus A8N-E mi ona sie nizle sprawuje a czesto chodzi 24h do tego dobry zasilacz pamieci na start z 512 zawsze mozna dokupic no i grafa to juz naprawde zalezy ile zostanie many :) a i dysk sata
Napisano 3 Luty 200619 l jeszcze zalezy co dokladnie chcesz w tym maksie robic, bo do wielu zastosowan 512 ramu to moze byc troche malo.
Napisano 3 Luty 200619 l chalek ale to zawsze mozna dokupic za miesiac dwa a gdyby chial 2gb to musial by wziasc chyba niewiem najtansza plyte i najslabszy procek ;)
Napisano 3 Luty 200619 l nie mowie ze nie, ale nie wiem czy bedzie mial kase za czas jakis na dokupienie, a jak ma zamiar walic duze rendery z duzymi teksturami z duzych scen, to moze lepiej od razu wiecej rramu? tak tylko zwracam uwage, ze na poczatek 512 to moze nie byc dobry pomysl...
Napisano 3 Luty 200619 l Ja mam ath 3000+ @64 + 2GB + K8NS + Radeon 9800 Pro i starcza na maxa do wszystkiego, choć może w 3d nic za bardzo skomplikowanego nie robię. Jeżeli jakaś mini animiacja albo duży render na planszę to ew. net render razem z P4 2,8Ghz + 512 Ram. Myślę, że dociągnę na tym z dwa latka jeszcze aż nie kupię jakiegoś powerMaca czy co tam będzie wtedy..
Napisano 4 Luty 200619 l hmm.. ale oplaca sie ładowac w 2 procki?? czy to faktycznie duzy skok predkosci?? hm... net render?? a cos wiecej?? ATHLON 3000+ RADEON 9550H PŁYTA GIGABYTE GA-K8U i 1giga ramu... co powiecie na taki zestaw?? Intel Pentium 4 3.0 ASRock 775WINS-HDTV (wbudowana ATI Radeon Xpress 200) i tez 1gb ramu?? co lepsze??
Napisano 4 Luty 200619 l Brałbym zestaw z Athlonem Czy warto się ładować? Aby kupić dwa np. Opterony, płytę za 1000 zł i resztę komponentów trzeba wydać troszkę kasy (nie chce mi się sprawdzać, ile). Nie wiem czy max wykorzysta dwa procki. Programy do renderingu na pewno na tym skorzystają - co dwa procki, to nie jeden. Można się jeszcze zastanowić na Athlonie X2 - dwa rdzenie w jednym procku. Wyjdzie taniej niż dwa osobne układy.
Napisano 4 Luty 200619 l no a dwurdzeniowe maja troszke lepsza wydajnosc niz dwa procki gdyz maja szybsza wewnetrzna magistrale z pentiumami to jest troche inaczej.(na niekorzysc) no ale pentiumy maja wieksze potoki co jest kozystne przy liniowej obróce danych(tzn. np. rendering). ale ja bym obstawial przy Athlonach...
Napisano 4 Luty 200619 l Autor Ja chcę przeznaczyć na komputer jakieś 4 tys. Doradzcie jaki procesor byłby najlepszy athlon czy pentium czy jeszcze jakiś inny. Może ktoś mi doradzi cały zestaw, bo w sklepach komputerowych u mnie w mieście nikt nie pracuje na 3ds max i nie potrafią mi dobrać dobrze składników. Cały czas mi chodzi po głowie też notebook, czy ktoś moze na nim pracuje?
Napisano 4 Luty 200619 l Właśnie jadę po odbiór powerbooka G4 1,33Ghz + 512Ram, co prawda na makach nie ma 3ds'a tylko jakieś maye, modo'y i takie tam, ale znajomy koleś z katedry projektowania wspomaganego komputerem (czy jakoś tak - ważne, że od tego są) spoko wykonuje na czymś podobnym wiele prac - również zawodowo. Tak samo masę ludzi na mojej uczelni (w. architektury) pracuje na laptopach, ponieważ priorytetem jest mobilność - jezeli dorabiasz sobie w czasie studiów - masz przerwy i okienka na których coś robisz, albo z kolegami dopieszczasz projekty. Wkładasz do takiego min 1GB i da sie coś robić. Ale wtedy płacisz minimum 4,5 tysiaka. Taki lap to PCentrino 1,7 + 512/1 GbRam. (+/-) I masz dużo gorszego kompa niż stacjonarny, ale jeżeli nie jest priorytetem mobilność to chyba jasne, że stacjonarny.
Napisano 4 Luty 200619 l ha mobilnosc... w sumie jezeli chodzi to zalezy doczego uzywasz laptopa... jezlei do prezentacji to wystarczy zeny ładnie wygladał :D jezeli chce sie na nim pracowac... to z renderami ja bym raczej czekal az dojde do domu i wrzuce na stacjonarny :D... pozatym na dobra i duza matryce... trzeba wydac duzo... szczegolnie wazne jest to ze im tansza tym gorzej odwzorowywuje kolory.
Napisano 4 Luty 200619 l Osobiście moge dodać cosik od siebie... Procek - Jakiś AMD Athlon 64 3500 Karta Graficzna - No to zależy, można poszukać na allegro, albo w jakiś sklepach, używane Quadro za 500 zł, wydajna i baaardzo dobra karta... :)) a jeżeli nie to jakiś najnowsze Radeony, są tanie i wydajniejsze od GeFrce'ów (cena/jakość) Ram - Teraz można kupić 1024 mb ramu za ok. 200 zł :)) albo nawet mniej... Płyta - Najlepiej nForce 4 :)) Dysk - No Sata...
Napisano 10 Luty 200619 l moge podac kofig kompa ktorego sam skaldam za ok 4k... proc: athlon 64 2x 3800+ graf: geforce 6800gs ram: 2x1024 geila dysk: samsung 160 gb plyta gl: dfi nF4 infinity obudowa wg uznania, lepiej drozsza z dobra cyrkulacja i zasilacz tagana do tego dorzucasz wiatraki na procek i karte i krecisz, wychodzi na prawde dobra wydajnosc.. cena jakies 4400... zalezy gdzie skladasz...
Napisano 10 Luty 200619 l Ram - Teraz można kupić 1024 mb ramu za ok. 200 zł :)) albo nawet mniej... Chyba jakiś kradziony, bo ja najtańszy bezfirmowy za niecałe 300zł widze. :P http://sklep.proline.pl/shop.php?prodid=DDRAM+1GB+PC400 Co do karty quadro, to to jest IMHO zdzierstwo kasy, bo to są zwykłe karty za 1/3 kasy co płacisz i jedyna różnica, że dają do nich podkręcone sterowniki.
Napisano 10 Luty 200619 l jak masz zamiar duzo renderowac to kup Athlona X2 3800+, moim zdaniem najlepszy wybor na chwile obecna, taniej od Duala a przyrost predkosci znaczny, no pracuje wlasciwie jak dual.