Napisano 5 Luty 200619 l witam, planuje rozbudowe (zmiane) komputera. Jakie komponenty byscie mi doradzili (procesor, plyta glowna, karta graficzna,ilosc ram , twardy dysk itp.)? dysponuje kwota ok 10k. dzieki z gory za odpowiedz (wypadlem z obiegu pare lat temu). chodzi o komputer do grafiki 3d (choc pograc czasem tez by sie przydalo :) ).
Napisano 5 Luty 200619 l Autor tzn: nie wiem czy bawic sie w dwuprocesorowe swinstwa. albo 64 bitowe dwurdzeniowki. tez nie mam pojecia jaka karta bylaby dobra... chcialbym zeby komp podzialal mi ze 3 latka zanim sie totalnie zestarzeje... i zeby jakos odpalal nowego benchmarka :) tak czy inaczej, dzieki za odp i przyblizenie troche tematu sprzetu...
Napisano 5 Luty 200619 l Wpłać 5k na konto, a za pozostałe 5k to i tak niezły komp można złożyć. Za 2-3 lata wypłacasz 5k+odsetki i masz 2 kompy - jeden do modelowania, drugi do renderów, ściągania dupereli z ineternetu czy co tam chcesz. ;) Generalnie są dwie drogi kupowania kompa - droższa i sensowna. Droższa: Idziesz do sklepu, wykładasz kase i mówisz "dajcie co macie najlepsze". :) Efekt/zalety: Masz super kompa... Wady: ...2 miesiące później wychodzi nowy Geforce, 3 miesiące później nowy pentium, ceny spadają o połowe, a ty plujesz se w brode że utopiłeś mnóstwo kasy. :) Sensowna: Składasz zestaw ze średnich części które są dostępne na rynku. Sens jest dopłacać tylko do monitora - on zazwyczaj starcza na 3 i więcej lat. Zalety: Za umiarkowaną kase dostajesz sprawdzone części (są obecne rok/dwa na rynku) w miare niezłą wydajność i nie tracą na wartości tak szybko. Wady: masz troche gorszy komp niż najlepsze na rynku, ale jak porównasz ile % są wydajniejsze te najdroższe, a ile są droższe, to wychodzi że zrobiłeś dobrze. :) Jakbym miał doradzać, brałbym na twoim miejscu: Procesor: Athlon X2 3800 (lub 4200, 4400) Płta główna: Asus A8N-SLI Premium nForce4 SLI Ram: 1-2GB w zasadzie obojętnie jaka, byle firmowa. Karta Graficzna: GeForce 6600GT Asus Silencer 256MB (128-bit) HDTV/DVI BOX Dysk twardy: Samsung SpinPoint 120 GB (8MB cache, Serial ATA II) Zasilacz: firm Chieftec, Antec, lub Tagan... coś w okolicach 450W. To w zasadzie chyba wszystko. Edycja: zmieniła sie kwota w trakcie pisania postu :P W zasadzie w powyższej konfiguracji wystarczy zmienić procesor na Athlona 64 3000 Venice i karte graficzną na 6600 tej samej firmy... ewentualnie płyte główną na jakiś skromniejszy model.
Napisano 5 Luty 200619 l eee a tak zciekawosci jaka jest mniej wiecej cena takiego zestawu ???? [btw jak jest sie z okolic wrocka w proline sie oplaca kupowac bo nawet tani sprzet maja a dobry...]
Napisano 5 Luty 200619 l Grafe bym dal lepsza, minimum 6800GS przy takim budzecie. No i mobo od DFI jesli lubisz wyciskac z kompa co tylko fabryka dala;) Polecam tez HDD WD160JS - troche glosny ale szybki i zimny. Poza tym tak jak MassTA napisal. pozdro EDIT->>> powyzsze nie wazne:P mobo asus a8n-e
Napisano 6 Luty 200619 l ja polecilbym ci sprobowac z Ati X800 XL (tylko musisz znalesc chip r423 i przerobic go na Fire GL 7100) za podobne pieniadze a przynajmniej bedzie szansa na przerobienie na profesjonalna karte ( mowie szansa bo nie trafilem na odpowiedni chip :), ale ludziom sie przerabiaja te karty moze nie jest to tak banalne jak z nvidia ale da sie...) natomiast zadne 6600 , 6800 czy 6800 GS na PCI-X nie dadza sie przerobic na qudro... jest jeszcze jedno rozwiazanie - w usa w sklepie zaplacisz za quadro 1400 - ok 300USD to jak za darmo a karta jest tylko ciut wolniejsza od quadro 4000 ale raz ze sie czeka dwa ze gwarancja a trzy ze koszty przesylki sa duze...
Napisano 6 Luty 200619 l Autor szczerze mowiac nie jestem zwolennikiem lutownicy itp sprzetow :) wymyslilem sobie cos takiego, co o tym myslicie? Dysk twardy IDE/SATA: Samsung SpinPoint 160 GB (8MB cache, Serial ATA II) - 321 || Obudowa: Modecom Digital - czarno-biała - bez zasilacza - 118 || Zasilacz: Modecom MC-400ATX 2.0 PFC - 173 || Napędy optyczne: BenQ DVD+/-RW DW1650 bulk black + soft - 181 || Pamięć RAM: GeIL 2 x 1024MB PC-400 CL3 - 799 || Procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket 939) - 1313 || Płyta główna: DFI nF4 INFINITY - 381 || Karta graficzna: GeForce 6800GS Microstar 256MB TV & DVI (PCI-E) - 819 btw, znacie jakies dobre sklepy z profesjonalnym skladaniem sprzetu, i dobra wysylka (albo na terenie warszawy)? bo ten ktory znalazlem jest ciut drogi :)
Napisano 6 Luty 200619 l Ja Ci radze tak jak pisał MasstA- acha i jak możesz to wykombinuj jeszcze 2 tysiaki, tak za 5K można mieć niezły komp, ja sobie właśnie dzisiaj zamawiam taki i z tego co czytałem to jest niezły: CPU:Athlon X2 3800, MB:DFI nForce 4 Ultra-D,(podobno płyta rewelacyjna do OC, a athlony się rewelacyjnie kręcą, zwłaszcza, że to najniższy z serii, więc tutaj możesz dorzucić jakieś chłodzenie do proca, np. Arctic Freezer), GPU:GF 7800GT, HDD:WD Caviar 200GB sataII (hehe SaTa(N):-P) i do tego nagrywarka, obudowa itd. Bez monitora zmieściłem się w 5k, póki co się tylko przechwalam, bo dostane go pewnie dopiero w środę, ale czytałem sporo i wydaje mi się że te podzespoły są niezłe.
Napisano 6 Luty 200619 l Autor no wlasnie brak mi tych 2k :(... nic to, chyba stanie na tym co napisalem w poprzednim poscie, sprzet wyglada na calkiem niezly i sporo osob dobrze sie wypowiada o tych komponentach... coz, za miesiac sie zobaczy jak to wszystko bedzie wygladalo...