Pinki Napisano 15 Luty 2006 Napisano 15 Luty 2006 Witam Czy moglbym uzyskac od Was rade odnosnie dopasowania kamery w maxie z ta, ktora filmowalem ujecie w rzeczywistosci.. mozemy problemu by takiego nie bylo gdyby kamera byla statyczna badz wykonywala prosty ruch , no ale potrzebne mi jest dopasowanie kamery w ruchu bardziej skomplikowanym.. tzn jednoczesne przesuwanie oddalanie i do tego obrot o np 90 stopni.. da sie wogole takie cos w Max'ie uczynic ? Moze jakies tutki.. (?) Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc :)
piotrek Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Do takich rzeczy służa programy do trackingu (w maxie też chyba jest jakaś funksja do tego służąca). Tylko, o ile wiem, nie jest to takie proste :)
Shogun 3D Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 O ile wiem, tracking wymaga dobrego określenia markerów, żeby mieć punkt odniesienia dla kamery...
-=S3B=- Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Njlepiej zapoznac sie z softem typu: RealViz Matchmover, albo pftrack. To sa specjalistyczne softy do trackingu. Jest jeszcze podobno cos takiego jak "boujou" - automatyczny tracker - ale nic na ten temat nie wiem wiecej, na oczy nie widzialem:)
Pinki Napisano 16 Luty 2006 Autor Napisano 16 Luty 2006 czyli taki soft umowzliwi mi stworzenie trajektorii ruchu kamery ? - oczywiscie po wybraniu odpowiednich punktow odniesienia .. i to sie eksportuje jakos do maxa ? - sa jakies tutoriale do tego typu zabiegow ?
-=S3B=- Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 czyli taki soft umowzliwi mi stworzenie trajektorii ruchu kamery ? - oczywiscie po wybraniu odpowiednich punktow odniesienia .. i to sie eksportuje jakos do maxa? dokladnie tak. tutki sa przewaznie na stronach producentow tych programow. Mam tez cicha nadzieje ze niebawem urzytkownik tego forum - Rascal jakis tutek na ten temat popelni;) pozdrawiam
Pinki Napisano 16 Luty 2006 Autor Napisano 16 Luty 2006 -=S3B=-: mowisz.. ze on ma na ten temat szersza wiedze.. czyli do niego moglbym sie zglosic (?) :>
Rekomendowane odpowiedzi