Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy moglbym uzyskac od Was rade odnosnie dopasowania kamery w maxie z ta, ktora filmowalem ujecie w rzeczywistosci.. mozemy problemu by takiego nie bylo gdyby kamera byla statyczna badz wykonywala prosty ruch , no ale potrzebne mi jest dopasowanie kamery w ruchu bardziej skomplikowanym.. tzn jednoczesne przesuwanie oddalanie i do tego obrot o np 90 stopni.. da sie wogole takie cos w Max'ie uczynic ? Moze jakies tutki.. (?)

Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc :)

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 971
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Do takich rzeczy służa programy do trackingu (w maxie też chyba jest jakaś funksja do tego służąca).

Tylko, o ile wiem, nie jest to takie proste :)

Napisano

Njlepiej zapoznac sie z softem typu: RealViz Matchmover, albo pftrack. To sa specjalistyczne softy do trackingu. Jest jeszcze podobno cos takiego jak "boujou" - automatyczny tracker - ale nic na ten temat nie wiem wiecej, na oczy nie widzialem:)

Napisano
  • Autor

czyli taki soft umowzliwi mi stworzenie trajektorii ruchu kamery ? - oczywiscie po wybraniu odpowiednich punktow odniesienia .. i to sie eksportuje jakos do maxa ? - sa jakies tutoriale do tego typu zabiegow ?

Napisano

czyli taki soft umowzliwi mi stworzenie trajektorii ruchu kamery ? - oczywiscie po wybraniu odpowiednich punktow odniesienia .. i to sie eksportuje jakos do maxa?

dokladnie tak.

tutki sa przewaznie na stronach producentow tych programow. Mam tez cicha nadzieje ze niebawem urzytkownik tego forum - Rascal jakis tutek na ten temat popelni;)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

-=S3B=-: mowisz.. ze on ma na ten temat szersza wiedze.. czyli do niego moglbym sie zglosic (?) :>