Napisano 19 Luty 200619 l problem nastepujacy: daje plane z segmentami zalozmy 6x6, extruduje 2 polygony nie bedace ze soba polaczone, a nastepnie chce zlaczyc je u gory, zeby np powstala wneka na drzwi. probowalem na 2 sposoby: 1) dodaje edga u gory scian, extruduje jedna do drugiej wybieram pary odpowiadajacych sobie vertexow i daje welda - nie dziala (zwiekszalem weld tredshold) 2) probowalem stworzyc nowy polygon z edit geometry z zakladki edit poly. tez nic, bo ten krzyzyk do zaznaczania vertexow robi sie tylko na skrajnych vertexach plane, natomiast przy tych extrudowany nei;/ can anybody help me?
Napisano 19 Luty 200619 l Ja czesto podobnie modeluje sciany wnetrz. Robie tak, ze obrysowuje kontury scian, ekstruduje na wysokosc drzwi, zamieniam na poly i daje extrude gorne poligony do wysokosci sufitu, albo troche wyzej. Potem kasuje poligony, ktore mam polaczyc (ewentualnie jesli trzeba tne jeszcze w pionie), zaznaczam bordery na przeciwno siebie i daje bridge. Mysle, ze (o ile dobrze rozumiem) mozesz zrobic podobnie. Uwazam, ze w takich momentach wywalenie poligodnow i danie bridge na borderach jest dosc wygodne, choc to oczywiscie kwestia gustu i przyzwyczajen.
Napisano 19 Luty 200619 l Autor a czemu w przypadkach ktore opisalem nie dziala ani weld ani create?? bo zrobic to ja to zrobie, tylko ciekawi, czemu to nie dziala;)
Napisano 19 Luty 200619 l nie wiem jak to fachowo opisac, ale chodzi o to, ze te vertexy nie sa "wolne". jak skasujesz poligon to mozesz go zrobic od nowa, mozesz sie zaczepiac o takie werteksy do ktorych nie ma jeszcze przyczepionych wszystkich scianek. Ehhh... nie umiem tego wytlumaczyc... moze ktos inny potrafi.
Napisano 19 Luty 200619 l ja bym górne wertexy przesuna do środka i dał opjce weld z pixel na 105 :| oczywiście opcja weld dotyczyłaby wertexy najblizej srodka Używaj opcji EDYCJA !
Napisano 19 Luty 200619 l Autor rany, ale mowie ze weld nie dziala - zrob tak jak napisalem w pierwszym poscie i przekonaj sie ze nie dziala:) pytam sie o przyczyny, nie o wyniki
Napisano 19 Luty 200619 l Autor 1) edytuj posty zamiast dawac 2 pod rzad 2) zrozum, chce za pomoca weldowania zrobic dziure na okno, drzwi itp. problemem jest, to co piszesz w postach nie jest rozwiazaniem mojego problemu raczej...
Napisano 19 Luty 200619 l moze tak: chodzi o to, ze z jeden vertex moze lezec tylko na 1 plaszczyznie, nie udaje Ci sie zrobic tego o czym piszesz, bo gdyby sie udalo mialbys z jednego verteksa wychodzaca wiecej niz 1 plaszczyzne (plaszczyzne, nie poligon). jasniej chyba nie umiem, przepraszam
Napisano 19 Luty 200619 l wybieram pary odpowiadajacych sobie vertexow i daje welda - nie dziala A wywaliłeś facy które się stykają?? To tak jakbyś próbował zweldować 2 boxy jedek obok drugiego. wertexy zweldują się tylko wtedy kiedy nie oddiela ich żaden face.
Napisano 20 Luty 200619 l To ja spróbuje: Najprostszą metodą jest zaznaczenie naprzeciwległych poly i użycie bridge, twoja metoda nie działa, bo po extrudowaniu nie wywaliłeś naprzeciwłegłych poly (czemu to trzeba zrobić napisał Chalek w 11 poście), jak to zrobisz to i create zadziała i weld.