Baldack Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 http://www.allegro.pl/item88711631_seagate_barracuda_7200_9_200gb_8mb_gw_f_v_lodz.html tu jest taki dysk:) cena spoko odbiór w łodzi co mnie napawa optymizmem bo nie bede musial czekac na pszesylke:) ale ja mam pyte epox 8rda3i i nie wiem bo ten dysk to jakies UltraATA 100 czy ten dysk bedzie dzialac na tej plycie?
Baldack Napisano 25 Luty 2006 Autor Napisano 25 Luty 2006 bo ta plyta dziala obsluguje interfejs taki ata66/100/133?...czyli ultra ata100 to to samo co ata 100?. IDE: Two IDE interfaces (up to 4 IDE devices) with UDMA-33, ATA-66/100/133 support from embedded IDE controller http://www.epox.com.tw/eng/products_content.php?ps=238
Bzyku Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 baldack przemysl sprawe samsung zabija tego seageta http://www.mcomp.com.pl/product_info.php?products_id=114361 mam dwa takie ale 2005 na sata II szczrze cichutkie i szybkie a przesylka to kwestia wsumie 24 do 48h
Hubi Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 sorki że sie podepne pod temat ale chciałem sie zapytać co sądzicie o tym dysku http://www.allegro.pl/item88516266_maxtor_diamondmax_10_250_gb_sata_16mb_cache_ncq_.html Chciałem się rówież zapytać czy warto kupować sata? Jakie sa plusy jakie minusy? Cena jest w miarę porównywalna ale nie wiem jak to wygląda ze strony techniczno/praktycznej. Z gory dzieki!
Baldack Napisano 25 Luty 2006 Autor Napisano 25 Luty 2006 nie wiem mam zaufanie do seagate, mam swoja 40 od 4lat i jest bdb:) zreszta ja nie mam sata:P
Bzyku Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 Baldack ale to jest ata 133 transfer wew o 300mbit/s wyzszy. Hubi sata maja wyzszy transfer zewnetrzny sata I 150 a sata II 300 jak dobrze pamietam wiec jak masz plyte z obsluga sata to raczej napewno warto acena jest nie tyle poorownywalna co dyski sata sa o 10 zl drozsze od ata czyli prawie zadna roznica. minusow niema bo jakie moga byc :) no mze jeszcze jedno w sata niema jumperkow ani innych takich master slave uzaleznione sa tylko od tego do ktorego kanalu jest podpiety niewiem jak to jest ze starszymi plytami ale raid dziala przy nowych tylko z sata ale moge sie mylic :)
Hubi Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 a czy miał ktos moż jakieś przykre doświadczenia z firmą maxtor?
piotrek Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 Ja mam maxtora od ponad czterech lat i nadal śmiga. Trochę głośny, ale to już stary trup...
kannu Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 a czy miał ktos moż jakieś przykre doświadczenia z firmą maxtor? serwusik :) mi padl swego czasu maxtor 80 gb. Oddalem w ramach gwarancji, ,doplacilem i wtedy wzialem samsunga spin pointa 160 :) . Dyski padaja i trzeba byc na to przygotowanym. Nie ma NIEZAWODNEJ firmy. Tak samo jak z autkami - te najlepsze tez sie czasem psuja :) A teraz lece na raid - 1 terabajt wolnego na hdd to bardzo przyjemne uczucie :) pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Baldack Napisano 25 Luty 2006 Autor Napisano 25 Luty 2006 Baldack ale to jest ata 133 transfer wew o 300mbit/s wyzszy[/quote=Bzyku]. a to czego sie tyczylo ?...bo tak nie za bardzo wiem?. [+] no ja to zobaczylem:|...ale nie znam różnicy miedzy ata100-ata133:P... nie wiem nie wiem...
Bzyku Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 jak czego tego samsunga vs. seagate ! trzeba bylo przynajmniej zobaczyc :)
Baldack Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 mysle nad tym samsungiem ale kurcze duzo zlego o nich wyczytalem:P.. ogólnie mówie. no nic czyli mówicie ze ultra ata100 to to samo co ata100
MassTA Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Chciałem się rówież zapytać czy warto kupować sata? Jak masz na płycie SATA, to kupujesz dysk sata. Jak nie masz, to EIDE. Różnicy w wydajności pomiędzy tymi samymi modelami z różnymi interfaceami nie ma. Zaletą sata jest to że masz cieńkie kabelki które łatwiej ułożyć w obudowie, no i limit długości kabelka jest większy, dziki czemu możesz podłączać dyski zewnętrzne do sata (wątpie żeby kiedykolwiek sie przydało). Pozatym w teorii można podłączać dyski nie wyłączając komputera, ale większość producentów i tak zaleca jego wyłączanie, więc i tak szkoda ewentualnego ryzyka. :P Co do wyboru, to ja bym Samsunga obstawiał, chociaż seagaty też ciche podobno. Co do niezawodności, to jak dobrze poszukać to każdego modelu zdażają sie wadliwe egzemplarze, albo jakiemuś debilowi spadnie dysk z 2m na ziemie i będzie potem sie dziwił (bluzgając na firme na forach internetowych ) dlaczego sie bad sectory robią. :P
Rekomendowane odpowiedzi