Napisano 4 Marzec 200619 l Witam. Stworzyłem wizualizacje kuchni i mam problem. Scena jest zbyt ciemna i nie moge sobie z nią poradzić. Dla ułatwienia poniżej przedtawie mój problem: Vray lights w oknach mają po 30 mult. Pozdrawiam.
Napisano 4 Marzec 200619 l nie jestem pewien bo sam mam problem z oswietleniem sceny.... z tym ze ja mam problem z kolorami ... mebli....zabardzo przejmuja kolor otoczenia...i z cieniami.. ale nie wazne co do twojego problemu to moze spróbuj zwiekszyc multipler w primary bounces np na 1.5 i w góre... ... moze to pomoze pozdro!!
Napisano 4 Marzec 200619 l kolor skylighta nie ma być biały tylko lekko błękitny (na lightcontest czesto wspominalem) a kolor directlighta lekko beżowy (jakies 10 w poziomie saturacji wystarczy) i zamiast bawic sie dark multiplierem to ustaw go spowrotem na 1 i w secondary multiplier przy lightmapie daj 1,0 a nie 0,8 ot cala filozofia
Napisano 4 Marzec 200619 l Marcin ma racje. Poza tym zobacz jakie male sa okna w tej kuchni, teraz wyobraz sobie, ze jestes w tej kuchni na prawde i robisz fotke. Po prostu przez takie male okna, na dodatek tak nisko wpada malo swiatla co jest naturalne. Tak na marginesie: mysle, ze w AA moglbys spokojnie dac -2,2 i nie zauwazysz duzej roznicy w renderingu, a szybciej bedzie szlo. kondrad: jesli meble za bardzo przejmuja kolor otoczenia to mozesz zmniejszyc saturation w zakladce GI.
Napisano 6 Marzec 200619 l Stół i krzesła po lewej wydaja się chyba za wysokie w stosunku do mebli kuchni. A i okap chyba tak z 20-30 cm za nisko.Pozd
Napisano 6 Marzec 200619 l cos nie widac direct lighta, chyba sie zatrzymalo na vraylightach :) musisz je zrobic invisable.
Napisano 6 Marzec 200619 l Autor Witam. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Tylko zastanawiam sie czemu wiekszość upomina mnie za modele a nie pomaga rozwiazać problem z oswietleniem :)
Napisano 6 Marzec 200619 l nie jest za ciemna. a jesli chcesz jasniej to we vray frame buffer masz curve do rozjasniania :)
Napisano 6 Marzec 200619 l albo zapisz render do hdr lub 32 bitowego tiffa, sobie pojezdzisz suwakami i ustawisz ekspozycje itd.