Napisano 5 Marzec 200619 l Yo Dopiero co sie zarejestrowałem i "lognąłem".Otóż mam taki problem: Nie wiem jak zacząć tworzenie grafiki przy pomocy komputera. Otóż znam Corel i jego podprogramy znam do grafiki rastrowej Corel Photo Paint.Ogólnie na ogół przerabiałem grafikę/zdjęcia retuszowałem itd. ale nic poza tym. Na początku zainteresowałem się web-masterstwem.Znam (x)html,java script,css,php,rss trochę i troche flash.Ogólnie jestem plastykiem ukończę za rok 6 letnią państwową szkołę plastyczną.umiem przyzwoicie _warsztatowo_ rysować,malować,projektować (reklama wizualna) itd. Ogólnie to jedynie dobrze robię in my life(: I teraz moje pytanie jak ja mam zacząć ? Od jakich programów? co mi jest potrzebne ? Czy musze mieć tablet ? Czy mam skanować to co narysuję ? Jak wy pracujecie? Skąd mam wziąć info na temat textur, technik itd. Co mam zrobić jak mam laptopa ? Czy na laptopie nie da rady nic zrobić ? (hp compaq nc 6120) Skąd mam wziąć oprogramowanie ? Bo pracuje na trialach Prosze o pomoc bo mnie bardzo to wszystko interesuje. Dziękuje Łukasz
Napisano 5 Marzec 200619 l Od jakich programów? To zależy od tego, czy chcesz robić 3D czy 2D. co mi jest potrzebne ? Oprogramowanie i dużo chęci oraz czasu. Czy musze mieć tablet ? Nie koniecznie, choć jeśli masz zamiar malowac (grafika2 2D) to z pewnością się przyda. Czy mam skanować to co narysuję ? ?? Jak wy pracujecie? ?? Skąd mam wziąć info na temat textur, technik itd. Internet bedzie pomocny. Co mam zrobić jak mam laptopa ? Pracować na nim. Czy na laptopie nie da rady nic zrobić ? (hp compaq nc 6120) Zawsze można coś zrobić. Skąd mam wziąć oprogramowanie ? Bo pracuje na trialach Komercyjne oprogramowanie trzeba zakupić. Można też używać darmowego oprogramowania: Blender, Gimp, Wings etc.
Napisano 5 Marzec 200619 l Od jakich programów? Najwyraźniej chodzi Ci o 3D. Proponuję 3ds maxa, bo jest najpopularniejszy, co nie znaczy, ze koniecznie najlepszy. Inne programy (Maya, XSI, Lightwave, Rhinoceros, Cinema 4D) tez są dobre. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, oraz specyficzne rozwiązania, które przydają sie przy różnych projektach. Czy mam skanować to, co narysuję? Możesz, nie musisz, to zależy od Ciebie, jaka technikę wybierzesz, ale w Photoshopie można zdziałać baaardzo wiele za pomocą tabletu (polecam tablety firmy Wacom) Jak wy pracujecie? normalnie, wymyślamy, co chcemy zrobić, włączamy program i to robimy. Oczywiście w granicach własnych umiejetności i znajomości programu.