Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam. mam taki mały problem, chodzi o uzyskanie efektu DOF podczas renderu w maxwell'u.

Otóż, mam taką mało rozbudowaną scenke, proste pomieszczenie i około 20 piłeczek leżących jedna za drugą. Chce "złapać" ostrość na powiedzmy na 5 piłeczce, piłeczki są rozmiarów ok 2 cm promień. Wiem, ze jest sporo na ten temat juz wyjasnione choćby w poście od Hindusa(o ile pamietam ) dot. maxwella , czy na http://atillaakin.com/maxwell/dof.html . Jednak w zaden sposób nie moge tego uzyskac, zmieniam parametry fstop czy shutter speed i nic, jedynie mi sie scena bardziej rozjaśnia. Czy trzeba coś ponadto w parametrach maxwellowej kamery ustawiac , czy coś innego?? JEdnostki m maxwellsystem mam na 1.0 (w scenie są metry ) Czy wazne jest "zasieg" kamery ( tzn to, gdzie umieszcze jej target) ?? Czy musi sie on np. znajdowac na tym obiekcie, ktorego chce wyeksponować, czy jak??

Z góry bardzo dziekuje,

PoZdRo!!!!!!!!

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hmm nic wiecej sie nie liczy :) patrzysz na to urządzonko co ci dofa liczy i jedziesz - co ci wychodzi jak zmieniasz ustawienia ? aha i o jakie wartosci fstopa zmniejszasz bad zzwiekszasz - prykładowo ??

Napisano

nop - tym sofcikiem - zreszta to nei jest takie trudne poprostu musisz przeliczyc ta odległosci - no i jak zmniejszasz te wartosci to scena tez ulega zmianie bo jest mniej swiatłałapane etc wiec muisz poprzestawiac za kazdym razem jak zmieniasz dofa.

Napisano
  • Autor

hmmm. a istnieje jakis inny adres gdzie mozna to zrobic, bo ta stronka chyba jest anderkonstrakszon i narazie nie czynna ;/ jezeli chodzi o ustawienia to mam w tej chwili fStop na 30 i shutter speed na 6.

Napisano

nie nie ma innego - przynajmniej ja o takim nei wiem :) czekaj jak znajde troche czasu to wrzuce jakis test moze cos wymysle.

Napisano

fStop to jest lens opening, podaję się wartość która jest w mianowniku 1/f, czyli im mniejsza liczba tym wieksze otwarcie przesłony, im wieksze otwarcie przesłony tym mniejsza głębia ostrości i wiecej wpuszczonego światła, wtedy musisz dopasować czas migawki, który sam nie wpływana głębie ostrości. Na głębie ostrości ma wpływ tylko długość optyki ,otwarcie przesłony i odległość od fotografowanego obiektu.

Napisano

hmm jak zmieniasz shutera i badz fstopa to scena albo staje sie ciemniejsza albo jasniejsza bo kamera łapie swiatła - spójrz - inne wartosci shutera i fstopa - dolny obrazek - bardziej wyrazisty (mniejszy blur), górny odwrotnie ale nie były by takie same jesli idzie o jasnosc i kontrast gdyby nie zmiana parametrów po lewej w okienkach czerwonych - burn i iso. Musisz załapac to przeliczanie.

mw3zc.jpg

Napisano
  • Autor

wielkie dzieki chłopaki, teoretycznie łapie o co chodzi, tzn tak mi sie wydaje. nie pozostaje nic innego jak próbować.

Napisano
  • Autor

znalazłem na necie cos takiego : http://www.dofmaster.com/dofjs.html i poczytałem troche teorii, ale nie wiem jak to do swojej scenki zastosowac, tzn cokolwiek robie to i tak nic sie nie zmienia :( Moze jakąś opcje w maxwell camera mam wyłaczono albo cos... Hindus uzywasz tylko rhino czy maxa również?? Moze byłaby mozliwosc bys zrobił jakąs banalną scenke (np ze 3 boxy ) i uzyskał efekt DOF'a i zamiescił tu do sciagniecia lub na maila przesłał ?? Moze bardziej był załąpał, gdybym przeanalizował wszystko z takiej scenki... tak czy owak wielkie dzieki za pomoc

Napisano

20qk.jpg

pamiętaj !! jak zmieniasz parametr fstop cała scena ma większy bądz mniejszy brightnes !! do każdego ujęcia i dofa nie wystarczy sam fstop - musisz potem bawic sie resztą parametrów co w aparacie jest zazwyczaj robione automatycznie.

scena : http://rapidshare.de/files/15133629/dof.max.html

zmien fstop z 50 na 2 i kolejno na 4 i obserwuj co sie dzieje.

I oc najważniejsze muisz chciec sie tego nauczyc bo nie ruszysz :)

Więcej informacji

http://www.mir.com.my/rb/photography/fototech/htmls/depth.html

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Napisano
  • Autor

jeszcze raz wielkie dzieki Hindus, bardzo mi pomogłes. Juz wszystko działa jak trzeba, nie wiem tylko dlaczego jak miałem jednostki w maxwell/system na 1,0 to nie działało ( tzn mioze działało ale nie było widoczne) zmieniłem tak jak Ty miałes w scence na 0,01 i wszystko ok.

Napisano

bo trzeba operowac na prawdziwych jednostkach tj jak masz w maxie w customize -> unit setup -> Metric przestawione na meters (ja tak mam) to w maxwellu musisz miec scenc scale na 0.01 :] zawsze o tym pamietaj. pozdro - nie ma za co ;)

Napisano
  • Autor

hehe, no własnie, tylko ze ja poprostu myslałem do tej pory ze dla jednostek metry w maxie uzywam w maxwell/system jednostke 1.0, nie wiem gdzie to wyczytałem :) tak czy owak juz wszystko działa :)

Napisano

Jak chcesz mieć ostrość ustawioną na piątej piłeczce to tam musi być TARGET kamery. o ile się nie mylę.

pozdro