dyonizoss Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 witam. mam taki mały problem, chodzi o uzyskanie efektu DOF podczas renderu w maxwell'u. Otóż, mam taką mało rozbudowaną scenke, proste pomieszczenie i około 20 piłeczek leżących jedna za drugą. Chce "złapać" ostrość na powiedzmy na 5 piłeczce, piłeczki są rozmiarów ok 2 cm promień. Wiem, ze jest sporo na ten temat juz wyjasnione choćby w poście od Hindusa(o ile pamietam ) dot. maxwella , czy na http://atillaakin.com/maxwell/dof.html . Jednak w zaden sposób nie moge tego uzyskac, zmieniam parametry fstop czy shutter speed i nic, jedynie mi sie scena bardziej rozjaśnia. Czy trzeba coś ponadto w parametrach maxwellowej kamery ustawiac , czy coś innego?? JEdnostki m maxwellsystem mam na 1.0 (w scenie są metry ) Czy wazne jest "zasieg" kamery ( tzn to, gdzie umieszcze jej target) ?? Czy musi sie on np. znajdowac na tym obiekcie, ktorego chce wyeksponować, czy jak?? Z góry bardzo dziekuje, PoZdRo!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 hmm nic wiecej sie nie liczy :) patrzysz na to urządzonko co ci dofa liczy i jedziesz - co ci wychodzi jak zmieniasz ustawienia ? aha i o jakie wartosci fstopa zmniejszasz bad zzwiekszasz - prykładowo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 8 Marzec 2006 Autor Share Napisano 8 Marzec 2006 dzieki Hindus za szybka odp. o jakim urzadzonku mówisz?? Z tej strony, czy jak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 nop - tym sofcikiem - zreszta to nei jest takie trudne poprostu musisz przeliczyc ta odległosci - no i jak zmniejszasz te wartosci to scena tez ulega zmianie bo jest mniej swiatłałapane etc wiec muisz poprzestawiac za kazdym razem jak zmieniasz dofa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 8 Marzec 2006 Autor Share Napisano 8 Marzec 2006 hmmm. a istnieje jakis inny adres gdzie mozna to zrobic, bo ta stronka chyba jest anderkonstrakszon i narazie nie czynna ;/ jezeli chodzi o ustawienia to mam w tej chwili fStop na 30 i shutter speed na 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 nie nie ma innego - przynajmniej ja o takim nei wiem :) czekaj jak znajde troche czasu to wrzuce jakis test moze cos wymysle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 Pomyśleć, że jeszcze wczoraj miałem to na dysku... Niestety robiłem porządki :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.ai Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 fStop to jest lens opening, podaję się wartość która jest w mianowniku 1/f, czyli im mniejsza liczba tym wieksze otwarcie przesłony, im wieksze otwarcie przesłony tym mniejsza głębia ostrości i wiecej wpuszczonego światła, wtedy musisz dopasować czas migawki, który sam nie wpływana głębie ostrości. Na głębie ostrości ma wpływ tylko długość optyki ,otwarcie przesłony i odległość od fotografowanego obiektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 hmm jak zmieniasz shutera i badz fstopa to scena albo staje sie ciemniejsza albo jasniejsza bo kamera łapie swiatła - spójrz - inne wartosci shutera i fstopa - dolny obrazek - bardziej wyrazisty (mniejszy blur), górny odwrotnie ale nie były by takie same jesli idzie o jasnosc i kontrast gdyby nie zmiana parametrów po lewej w okienkach czerwonych - burn i iso. Musisz załapac to przeliczanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 8 Marzec 2006 Autor Share Napisano 8 Marzec 2006 wielkie dzieki chłopaki, teoretycznie łapie o co chodzi, tzn tak mi sie wydaje. nie pozostaje nic innego jak próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 9 Marzec 2006 Share Napisano 9 Marzec 2006 hmm w rhino masz np cos takiego jak near/far focus distances - własnie takim czyms idzie to przeliczyc - pod maxa mozesz poszukac jakiegos kalkulatora - tu cos pisza na ten temat http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00FTDf&tag= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 9 Marzec 2006 Autor Share Napisano 9 Marzec 2006 znalazłem na necie cos takiego : http://www.dofmaster.com/dofjs.html i poczytałem troche teorii, ale nie wiem jak to do swojej scenki zastosowac, tzn cokolwiek robie to i tak nic sie nie zmienia :( Moze jakąś opcje w maxwell camera mam wyłaczono albo cos... Hindus uzywasz tylko rhino czy maxa również?? Moze byłaby mozliwosc bys zrobił jakąs banalną scenke (np ze 3 boxy ) i uzyskał efekt DOF'a i zamiescił tu do sciagniecia lub na maila przesłał ?? Moze bardziej był załąpał, gdybym przeanalizował wszystko z takiej scenki... tak czy owak wielkie dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 pamiętaj !! jak zmieniasz parametr fstop cała scena ma większy bądz mniejszy brightnes !! do każdego ujęcia i dofa nie wystarczy sam fstop - musisz potem bawic sie resztą parametrów co w aparacie jest zazwyczaj robione automatycznie. scena : http://rapidshare.de/files/15133629/dof.max.html zmien fstop z 50 na 2 i kolejno na 4 i obserwuj co sie dzieje. I oc najważniejsze muisz chciec sie tego nauczyc bo nie ruszysz :) Więcej informacji http://www.mir.com.my/rb/photography/fototech/htmls/depth.html http://www.dofmaster.com/dofjs.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 10 Marzec 2006 Autor Share Napisano 10 Marzec 2006 jeszcze raz wielkie dzieki Hindus, bardzo mi pomogłes. Juz wszystko działa jak trzeba, nie wiem tylko dlaczego jak miałem jednostki w maxwell/system na 1,0 to nie działało ( tzn mioze działało ale nie było widoczne) zmieniłem tak jak Ty miałes w scence na 0,01 i wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 10 Marzec 2006 Share Napisano 10 Marzec 2006 bo trzeba operowac na prawdziwych jednostkach tj jak masz w maxie w customize -> unit setup -> Metric przestawione na meters (ja tak mam) to w maxwellu musisz miec scenc scale na 0.01 :] zawsze o tym pamietaj. pozdro - nie ma za co ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 11 Marzec 2006 Autor Share Napisano 11 Marzec 2006 hehe, no własnie, tylko ze ja poprostu myslałem do tej pory ze dla jednostek metry w maxie uzywam w maxwell/system jednostke 1.0, nie wiem gdzie to wyczytałem :) tak czy owak juz wszystko działa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdeno Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 Jak chcesz mieć ostrość ustawioną na piątej piłeczce to tam musi być TARGET kamery. o ile się nie mylę. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi