Napisano 8 Marzec 200619 l czy ktoś już testował ten procesor w renderingu ? jak wychodzi chłodzenie tego procesora bo pobór mocy siega 360 W !!! już normalne pentium ma z tym spory problem mając tylko jeden rdzeń
Napisano 8 Marzec 200619 l 360 w ??? :) , cos chyba nie bardzo skoro min. 400 wat zasilacz daje sobie rade z calym kompem no moze przy sredniej klasie osprzecie ;]. Ska ty masz taka informacje ? Ja jestem w trakcie zakupu 805.
Napisano 8 Marzec 200619 l Autor http://www.tomshardware.pl/cpu/20050509/cual_core_athlon-20.html siega do 315 W , ale widziałem wersje na 3,7 Mgh biorą spokojnie 360 W
Napisano 8 Marzec 200619 l To jest pobór mocy całego systemu OPRÓCZ karty graficznej. Sam procesor powinien pożerać około 100W. Może troche wiecej, ale na pewno poniżej 200W. Co do procesorów - seria 8xx jest nieopłacalna, lepiej dorzucic 100zł i kupic cos z 9xx. model 805 pracuje na wolniejszej magistrali, wiec oprocz niższego taktowania samego zegara sporo traci na komunikacji ram-cpu.
Napisano 8 Marzec 200619 l Seria 9xx dopiero wchodzi i z tego co wiem najtanszy 920 bedzie kosztowal ( teraz tylko komputronik ) 1050 zl a widzialem nawet za 1250 zl ! Wedlug ciebie nie oplaca sie kupowac 805 ? to w takim ukladzie co jest alternatywa w podobnej cenie ?
Napisano 8 Marzec 200619 l w porównaniu do wchodzącej serii 9 kupowanie teraz procesora z serii 8 jest imo nieopłacalne. 8 są wykonane w starszej technologii, pobierają więcej energii i bardziej się grzeją. Róznica 100zł (a tak to wyglada z tego co pamietam) jest niezbyt duża w porównaniu do ceny tego układu. Czy 805 jest złym wyborem nie moge powiedziec, nie testowałem, nie widziałem testów. Miałem jednak okazje testowac mój procesor w róznych konfiguracjach [magistrala]x[mnożnik]. Nie chce skłamać, wiec nie podam z głowy konkretnych wynikow, ale mogę powiedzieć ze układ 185x16 był wydajniejszy niz 150x21, mimo niższego taktowania.
Napisano 8 Marzec 200619 l Akle 805 kosztuje 550 zl a 920 1050 zl najmniej poki co ! :) To jest jak dla mnie duza roznica ale to moze warto w 920 zainwestowac :/ jednak ech
Napisano 9 Marzec 200619 l Mam pytanko bo nadal sie wacham miedzy : 805 - 2,66gh 533mhz 2 x 1mb - cena 550 zl 630 - 3gh 800 mhz 2mb - 760 zl Czy w najblizszym czasie ta wielowatkowosc , 2rdzenie , beda jakos wykorzystywane przez programy cadowskiei i renderujace zeby warto bylo zakupic ta 805 ? Biore pod uwage ze pewnie w przeciau 2 lal nie zmienie procesora :/.
Napisano 9 Marzec 200619 l Autor do kozioo , jezeli procek bieze tylko 100 W , to jakim cudem system z intelem pożera 130W wiecej ,?
Napisano 9 Marzec 200619 l mam od 3 tygodni w pracy procesor P4 830, 2 gb ramu i kartę radeon x600 i wszystko działa na zasilaczu modecom 350W. na razie nie mam żadnych problemów. wszystko chodzi stabilnie nawet przy parodniowych renderach.
Napisano 9 Marzec 200619 l do kozioo , jezeli procek bieze tylko 100 W , to jakim cudem system z intelem pożera 130W wiecej ,? Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem. wookie - wszystkie popularne programy renderujące wykorzystują dwurdzeniowe procesory
Napisano 9 Marzec 200619 l Sorhed jak masz zasilacz Modecom firmy feel to go od razu wywal chba że chcesz aby któregoś dnia komp od tak nagle padł
Napisano 9 Marzec 200619 l mam od 3 tygodni w pracy procesor P4 830, 2 gb ramu i kartę radeon x600 i wszystko działa na zasilaczu modecom 350W. na razie nie mam żadnych problemów. wszystko chodzi stabilnie nawet przy parodniowych renderach. To dziw ze jeszcze wszystko w powietrze nie wylecialo ;P, zlitowalbys sie nad sprzetem, bo przy takim zasilaczu to chyba zadlugo niepochodzi .
Napisano 9 Marzec 200619 l Czyli np 3dstudio , hmm v-ray , czy nawet mniejsze skechup korzystaja z technoligo 2 rdzeniowej ??
Napisano 9 Marzec 200619 l ehh, przesadzacie, nowe modele modecomow (seria mc) to calkiem dobre zasilacze. nie sa to zadne anteki czy tagany, ale jesli nie jest sie overlockerem i ma sie ograniczone srodki, to jest to dobry wybor. zlozylem juz kilka kompow na tych modecomach i jest ok. sa ciche, dobrze trzymaja napiecia, ogolnie pozytyw (szczegolnie biorac pod uwage ich cene). swoja droga kiedys mialem defaultowego codegena 300W, ktory zanim sie zjaral chodzil w zasadzie 24/h przez ponad dwa lata. w miedzyczasie w zasadzie zero niespodziewanych restartow (chyba). oczywiscie nie polecam :) co do pentiumow 8xx to sa ok, chociaz duzo bardziej polecam x2 3800+, szczegolnie, ze ladnie sie kreca. http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/athlon64-x2-3800_10.html
Napisano 9 Marzec 200619 l 3DSMAX napewno :) dokladnie DIRTY co do Athlona X2 to sie zgodze sam mam taki model 3800 - 2GHZ kupilem wentyl Scyth Ninje i procek lekko leci na 2,6 ~2,7 GHZ . No i Athlony mniej sa pradozerne, ale sa drozsze.
Napisano 9 Marzec 200619 l Czyli warto wybulic pwiedzmy 1100 zl za 64 x2 3800 zl ? pracuje glownie na archicadzie , mysle nad nauka wlasnie 3dstudio ale czy ma sens teraz taka kase wywalc na procka :/ moze za pol roku - rok cena spadnie i wtedy zakupic
Napisano 9 Marzec 200619 l Ja kupilem jak jeszcze trzeba je bylo specjalnie zamawiac bo nigdzie ich jeszcze nie bylo w sklepach - przeplacilem - ale nie zaluje:)
Napisano 9 Marzec 200619 l wooki no to juz twoj wybro niedlugo wchodzi socet M1 ktory bedzie obslugiwal DDR2 i ceny spadna napewno na lep na szyje
Napisano 9 Marzec 200619 l Ech wlasnie , wiec mysle ze poki co zostane przy czyms miedzy 64 3000 a 3200 venice , a jak okaze sie ze za slabe to za rok np ceny 2 rdzeniowych spadna i pomysle nad zmiana jak bedzie potrzebna :)
Napisano 9 Marzec 200619 l Łukasz- skoro jesteś taki mądry to se kupuj codeny tagany i inne, niech ci się przedstawi zapach spalenizny i fajerwerki Predator- AMD z tym nowym prockiem dala ciała, jak wynika z testów niema prawie żadnej lepszej wydajności od X2, ale zato Intel zaszponcił nowym prockem o nazwie Conroe który ma ponoć przynieść 50% więcej mocy w porównaniu do AMD, ale to są procki jeszcze nie oficjalne i AMD może dorównać Intelowi
Napisano 10 Marzec 200619 l a co ty złego widzisz w bajkach, ciebie chyba mama nie pozwalała ich oglądać i teraz masz jakieś uprzedzenia, a jak sie nieznasz na sprzęcie to lepjej być cicho
Napisano 19 Marzec 200619 l Jakieś 4 miechy temu zakupiłem do roboty D840 3,2 GHZ , 2 GB ramu , płyta Asus P5WD2 Premium , HDD SATAII 250 GB , ASUS GF 6800 GT 256 Mb ram , obudowa Aerocool z zasilaczem 520 W . Buda na zdjęciu , robię na razie na swoim starym monitorku 24" elsa 850 w 1600x1024 w 32 bit kolorze. Sprzęt na fotach. Wnioski : 1. od lat pracuję na dwuprocesorowcach i nigdy nie przesiąde się na singla. przez pewien czas miałem P4 2,6 HT namiastkę 2 procków , ale to nie to co 2 pełne procki lub 2 rdzenie . 2. W czystym renderingu /max , vray / D 840 jest jakieś 2,5 - 3 razy szybszy od mojego starego P4 2,6 HT i 5-6 razy szybszy od domowego 2xPIII 850 Mhz 1GB ramu /czyli trochę mocy ma. 3. D 840 można kręcić , są nawet ustawienia w biosie do krecenia o 5-30% za pomocą 1 "guziczka" :) . Po podkreceniu nawet o 25% sprzet działa stabilnie , ale na boxowym wiatraku dołączonym do procka , przyśpieszenia w renderach nie ma !!! ./ wyższa temperatura proca powoduje spadek wydajności / ,. Tak więc skończyło się na podręceniu o 5% i zbieram kaskę na lepsze chłodzenie :) 4. Na codzień używam Architecturala 2006 i maxa , ostatnio trafia mi się sporo animacji architektonicznych . Uzywam buckbernera i 5-6 komputerów w sieci . I tutaj dla mnie największa zaleta dwurdeniowca lub dwuprocesorowca . Ustawiam render na 1 procku w D840 , a na drugim mogę bez najmniejszego zwolnienia dalej pracowĆ np w ADT 2006 l. Dzięki tej maszynie nie muszę ustawiać animacji do liczenia tylko w nocy , komputer pracuje choć na 50% ale również w dzień bez pogorszenia komfortu pracy w innych programach . 5. Podobnie można zrobić również z P4 2,6 w technologii HT , ale widać tam jednak "przycinanie" lekkie spowolnienie pracy .A i spadek wydajności w renderach jest o min 70% a nie o 50% jak w przypadku D840 . Z tym że rendering na jednym rdzeniu i tak jest szybszy niż na całym P4 2,6 Ghz. 6. Sprzęt jest zajb... stabilny , nawet jak robię na dwóch rdezniach co innego i dotychczas nie maiałem problemów. 7. Zainwestuję jednalk jeszcze w dodatkowe 2Gb ramu i jakieś chłodzenie wodne , bo maszyna wyje podczas pełnego obciążenia niemiłosiernie. 8. W przysłości załącze zrzuty z Cinebencha . To tyle :)
Napisano 19 Marzec 200619 l co do HT to tylko chwyt marketingowy(dodali do procka 2 odzielne potoki i tyle a rejestry oraz jednostka wykonawcza sa te same)...wiec jezeli procek pracuje na programie A=100% a program B potrzebuje 40% to sobie tylko przeskadzaja! ale to tylko taka dygresja odnoscie HT
Napisano 19 Marzec 200619 l Ale jednak w jakimś stopniu spełnia swoje zadanie , dla osób z chudszym portfelem , HT to dobre rozwiązanie. Np. mam w firmie 3 kompy P4 2,4 Ghz bez HT , a w renderach komp 2,6 HT zachowuje się jak 3,5 - 3,9 Ghz komputer w stosunku do 2,4 Gz . Jak dostałem z 2 lata temu 2,6 Ht to byłem mile rozczarowany , nie liczyłem aż na takie przyśpieszenie w renderach :)