Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem. Otóż za każdym razem, kiedy wchodzę do Material Editor, zamiast kul z nałożoną texturą mam same czane pola, nie można w jakikolwiek sposób zobaczyć textury. Później, kiedy jest rending, ZAWSZE jest tylko czarne pole(nawet jak się renduje parę godzin). Podejżewam że może być to wina jednego z dwóch powodów:

1. Nie dodałem żadnego źródła światła

2. Tam gdzie się przestawia render, wybrałem w pierwszym i drugi Maxwella, ale w trzecim już nie moge wybrać.

Czy to może być powodem wersji beta(1.2.2a, mogę w każdej chwili przejść na RC5)?

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1 . Maxwell to aparat, jak ma byc jasno skoro nie masz nigdzie swiatla

2. wazne zeby w production byl wybrany maxwell

co do material editora to w pluginie dla 3d maxa tego nie ma (bo jak ma byc skoro jest to system oparty na PPT, podglad trwal by conajmniej 5 min)

z tego co wiem to material editor jest w wersji R(cośtam) jako taki

Napisano
  • Autor

To więc tak.

1. Która wersja jest lepsza(nowsza), beta 1.2.2a czy RC5?

2. W jaki sposób maxwell rendruje?(czy tak jak mental ray, czy może jak scanline, czy jeszcze inaczej).

3. Jeśli raz przeleci rendring do 100%, to już powinno się pokazać co się zrendrowało, czy trzeba jeszcze czekać?

Napisano

1. RC5 - nowsze - ale jeszcze nie najlepsze - nadal w fazie przejsciowej - np pare bugów jest - nie możesz koloru szkła zmienic itd ale jest znacznie szybszy niż wspomniana beta.

2. nie rozumiem pytania - ustawiasz swiatła, scene, pare ustawien kamery dajesz f9 i sie renderuje - w jakim sensie ?

3. jesli szybko przeleci te 10% to pewnie dlatego że masz ustawiony limit czasowy pod f10 i dlatego jest 100% bo juz sie czas skonczył który wyznaczyłeś - maxwell może renderować najprawdopodobniej (!!!) w niekonczonośc jeśli o to idzie.

4. - odpowiedz na natępne pytanie :) - podgląd materiałów jest w rc5 ale w 3dsmax tego i tak nie zobaczysz tylk ow specjalnym programie dołączonym do maxwella - studio - słuzy do renderingu, ustawian materiałów itd ale nie musisz go uzywac - mozęsz bezposrednio z poziomu maxa, niedługo powinien byc rc6 czy cos takiego ale tego jezcze do konca nei wiemy kiedy nastąpi.

Napisano

Nowszy jest RC5.

Maxwell renderuje w zupełnie inny sposób niż mental, a tym bardziej scanline.

POdczas renderingu oglądasz sobie efekty prawie w czasie rzeczywistym, kiedy pasek dojdzie do 100% jest gotowy render.

Napisano
  • Autor

Hmm..

No dobra, zainstalowałem RC5, ale w żaden sposób nie uruchomię(Brak pliku z licencją). Nie wiem czy opłaca się być dalej na Maxwellu, jeśli nie mogę go używać.

Napisano

hmm no jak ? koro kupiłeś program to licencja powinna być odrazu dołączona albo aktywuj przez internet.