Napisano 11 Marzec 200619 l Witam użytkowników forum! Szukam sposobu na konwersje plików softimage do 3d max, próbowałem programem Deep Exploration, ale nie poradziłem sobie. Macie panowie jakieś propozycje? Głównie chodzi mi o wymodelowania pewnego budynku i zapisania go jako VRML, softimage nie posiada takiej opcji, natomiast 3ds tak, a ja potrafię obsłużyć tylko softimage :) Pozdrawiam!
Napisano 11 Marzec 200619 l .fbx, tylko musisz mieć takie same wersje efbeiksa w XSI i maksie. Jak nie .fbx to ewentualnie obj. Fakt, że ja konwertowałem w drugą stronę z MAXa do XSI, ale .fbx dał nieźle radę. Zgubił tylko wygładzanie, ale ufałki przeniósł śpiewająco.
Napisano 11 Marzec 200619 l Autor to znaczy że mam zapisać scene z softimage jako .fbx i ten plik bede mógł odtworzyć MAXem? Przepraszam ale jestem dopiero "świerzy" w tym temacie, prosiłbym o pomoc typu "za rączkę"
Napisano 12 Marzec 200619 l Zgadza się. Tylko nie wiem czy nie będziesz musiał ściągnąć ze strony Aliasa najnowszych wersji wtyczek fbx. W maksie dajesz File -> import -> fbx
Napisano 13 Marzec 200619 l Autor Dziekuje za pomoc. Niestety strona Aliasa ma jakieś problemy i nie moge ściągnąć tego plugina fbx.
Napisano 1 Kwiecień 200619 l Autor Nie che zaśmiecan forum banalnymi pytaniami, więc zapytam tutaj. W dziale galeria są zdjęcia wyrenderowanych modeli. I tu moje pytanie... jak zapisać scene czy, lub wyrenderować abym miał jpega ze swoim dziełem. Oczywiście chodzi o softimage.
Napisano 2 Kwiecień 200619 l Nie che zaśmiecan forum banalnymi pytaniami, więc zapytam tutaj. W dziale galeria są zdjęcia wyrenderowanych modeli. I tu moje pytanie... jak zapisać scene czy, lub wyrenderować abym miał jpega ze swoim dziełem. Oczywiście chodzi o softimage. Zakładka render ( to po lewej stronie :] ) , później render>render>options.. i tam w Output masz do wyboru ścieżkę gdzie chcesz zapisać render , które klatki chcesz wyrenderować , a także format pliku bądź serii plików ( jak będziesz renderował więcej niż jedną klatkę ). Tam też możesz ustawić inne , bardzo przydatne , opcje renderera. Kiedy masz już wszystko tak jak chcesz klikasz render i done. To oczywiście jest baaaaaardzo uproszczony opis. :] Scenę musisz zapisać wewnątrz jakiegoś projektu. Swój projekt możesz stworzyć klikając New Project w zakładce File i podając ścieżkę dostępu , gdzie nowy projekt będzie się znajdował. Wszystkie potrzebne katalogi zostaną utworzone automatycznie.