dariusz Napisano 12 Marzec 2006 Napisano 12 Marzec 2006 mam pewien problem, który pojawił się po zmianie płyty głównej z ECSa na EPOXa. gdy komputer zostanie odłączony od prądu (np podczas przenoszenia) BIOS przywraca ustawienia domyślne. Bateria powinna trzymać ustawienia mimo braku zasilania (?). Może istnieje jakaś opcja w BIOSie, która jest za to odpowiedzialna... z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
piotrek Napisano 12 Marzec 2006 Napisano 12 Marzec 2006 Zainwestuj w nową baterię. Też tak kiedyś miałem.
dariusz Napisano 12 Marzec 2006 Autor Napisano 12 Marzec 2006 dzięki mintrill, tak zrobię. jeszcze jedno pytanie: czy to normalne że procesor "syczy"?? np. jak renderuje to słychac głośny "syk", a jak "odpoczywa" to jest cisza;]
Baldack Napisano 12 Marzec 2006 Napisano 12 Marzec 2006 to moze byc raczej zasilacz:) ale jezeli procek to chyba nie jest dobrze:P
dariusz Napisano 12 Marzec 2006 Autor Napisano 12 Marzec 2006 zasilacz byl zmieniany, i to nic nie dało (na HuntKeya). wentylator tez nie, syk dobiega z socketu lub okolic, może coś na płycie głównej. mam nadzieje że sie nic nie stanie;]
piotrek Napisano 12 Marzec 2006 Napisano 12 Marzec 2006 Możliwe, że jakiś kondensator się gotuje :) Na płycie oczywiście.
dariusz Napisano 12 Marzec 2006 Autor Napisano 12 Marzec 2006 to trwa dobre pół roku, chyba by sie już zagotował..:)
piotrek Napisano 12 Marzec 2006 Napisano 12 Marzec 2006 Sprawdź kondensatorki na płycie, bo poważnie to może być to. Ewentualnie w zasilaczu, ale skoro piszesz, że syczy w okolicy procka, to na płycie.
damusTo Napisano 12 Marzec 2006 Napisano 12 Marzec 2006 Sprawdz czy bateria dobrze leży może miec po prostu luz czy to wpływa również na godzine i datę?
dariusz Napisano 12 Marzec 2006 Autor Napisano 12 Marzec 2006 nie ma luzu, sprawdzałem. tak, data się resetuje. dodam jeszcze że płyta ma około roku.
Gość Alek99 Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 Mam taki sam problem. Zaczęło się to gdy testowałem linuksa kilka tygodni temu. Po zainstalowaniu Mandrivy 2006 zaczęło coś syczeć, wiec wróciłem na Windows. Wczoraj testowałem inną dystrybucję na płycie live CD bez instalacji i po jakiejś godzinie pracy pojawiło sie syczenie niczym w starym telewizorze (taki pisk, syk, gwizd - nie wiadomo jak to opisać). Dziś pierwszy raz syk pojawił się pod Windowsem, ale tylko momentami. Pod windą pojawia się przy ładowaniu strony, a potem ustępuje. Jeśli chodzi o sprzęt, to mam: Duron 1200, Gigabyte K7 Triton, Riva TNT Pro 32 MB, SyncMaster 755 dfx. Dopóki syczał tylko pod Linuksem uważałem, że to pewnie przez to, że jakiś sterownik jest niedopracowany w tym systemie. Teraz zaczyna być tak samo pod windą. Może okoliczności syczenia (pisku elektronicznego) naprowadzą kogoś na jego źródło. PS. Wyjaśnię, że nigdy niczego nie podkręcałem. Natomiast temperaturę CPU mam na 49 C po kilku i 54 C po kilkudziesięciu minutach. Wypisałem dane, co do których wydaje mi się, że mogą mieć znaczenie. PS. 2 Do autora wątku: Jeśli uzyskałbyś satysfakcjonującą odpowiedź na jakimś innym forum lub własnymi siłami rozwiązał problem, to proszę o link lub informację. Pozdrawiam
Gość Alek99 Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 Mam taki sam problem. Zaczęło się to gdy testowałem linuksa kilka tygodni temu. Po zainstalowaniu Mandrivy 2006 zaczęło coś syczeć, wiec wróciłem na Windows. Wczoraj testowałem inną dystrybucję na płycie live CD bez instalacji i po jakiejś godzinie pracy pojawiło sie syczenie niczym w starym telewizorze (taki pisk, syk, gwizd - nie wiadomo jak to opisać). Dziś pierwszy raz syk pojawił się pod Windowsem, ale tylko momentami. Pod windą pojawia się przy ładowaniu strony, a potem ustępuje. Jeśli chodzi o sprzęt, to mam: Duron 1200, Gigabyte K7 Triton, Riva TNT Pro 32 MB, SyncMaster 755 dfx. Dopóki syczał tylko pod Linuksem uważałem, że to pewnie przez to, że jakiś sterownik jest niedopracowany w tym systemie. Teraz zaczyna być tak samo pod windą. Może okoliczności syczenia (pisku elektronicznego) naprowadzą kogoś na jego źródło. PS. Wyjaśnię, że nigdy niczego nie podkręcałem. Natomiast temperaturę CPU mam na 49 C po kilku i 54 C po kilkudziesięciu minutach. Wypisałem dane, co do których wydaje mi się, że mogą mieć znaczenie. PS. 2 Do autora wątku: Jeśli uzyskałbyś satysfakcjonującą odpowiedź na jakimś innym forum lub własnymi siłami rozwiązał problem, to proszę o link lub informację. Pozdrawiam
Gość Alek99 Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 Sory za, wysłanie tego dwa razy, ale pierwszy raz wyszło na czarno i nieczytelnie.
Maceo Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 Drugim razem wyszło na biało, ale też nieczytelnie ;) spróbujcie tweak.pl/forum i pclab.pl/forum - mi pomogli
Rekomendowane odpowiedzi