daywalker Napisano 12 Marzec 2006 Napisano 12 Marzec 2006 witam! Jestem poczatkujacym uzytkownikiem mayi, dokladnie modelowanie w nurbs. Mam pytanie czy ktos wie jak wyeliminowac bledy z zalacznikow?. Dwa z nich mnie interesuja: 1) jakie parametry pozmieniac aby po uzyciu funkcji "circular fillet" pomiedzy obiektami nie powstawala widoczna "szczelina" 2) czym zlikwidowac kanciaste sciany wlotu po uzyciu funkcji "trim" (manipulowanie przyciskami "1", "2", "3" a dokladnie klawisza "3" nic nie zmienia) dzieki za pomoc :) Mod: Dział WIP jest do prezentowania postępu prac a nie do prezentowania pojedyńczych problemów !!! Wątek przenosze
mario_online Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Cześć daywalker. W Mayce w parametrach obiektu masz zakładkę NURBS Surface Display / parametr CRV Precision Shaded. Ja to ustawiam tutaj. Ale do renderingu i tak najlepiej będzie zamienić NURBS na Poly. Ja tak robiłem, efekty były ciekawe. Pozdrawiam.
morfi Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Mario a po co się męczyć z Nurbs aby na końcu zmieniać na poly? Nie lepiej od początku modelować w poly? 1. Spróbowałbym z Global Stich zlikwidować szparę. 2. Przed trimowaniem zwiększyłbym liczbę węzłów na krzywej. Pozdrawiam.
mario_online Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Cześć Morfi, masz rację można by to było od razu w poly robić, ale Daywalker pytał o NURBS. Kiedyś miałem ten sam problem co Daywalker więc piszę ;) Pozdrawiam.
daywalker Napisano 22 Marzec 2006 Autor Napisano 22 Marzec 2006 mam kolejne pytanie zwiazane z nurbsami, czy do renderingu musze je konwertowac na poly? czy mental ray potrafi renderowac tylko na polygonach czy nurbsy tez moze obsluzyc? dzieki za odpowiedz
Rekomendowane odpowiedzi