tpiatek Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Witam. Jak stworzyć kwadratowe światło bez Vraya ? A może też inaczej .. jak ( kwadratowym ) światłem Vraya stworzyć cienie takie jak np. shadow map ? czyli o twardych krawędziach. Dodam że w maxie przesiaduje od półtorej miesiąca
piotrek Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Bez v'raya tworzysz światło area light (nie wim czy w maxie jest coś takiego - poszukaj). Światłem v'raya o ile mi wiadomo nie utworzysz ostryc cni, gdyż jest to światło arealight, a takie światła charakteryzują się miękkimi cieniami.
tpiatek Napisano 17 Marzec 2006 Autor Napisano 17 Marzec 2006 jest tylko mr area light więc do mentala .. jeśli dobrym tokiem rozumowania podążam. Chciałem uzyskac kwadratowe światło i ostre cienie zarazem ale jak mi już wiadomo chciałem złapać sie samemu za ogon. My bad :) .. dzieki za zprowadzenie mnie na ziemie :) pozdrawiam
piotrek Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Mogę zapytać po co ci kwardatowe światło dające ostre cienie? :)
tpiatek Napisano 17 Marzec 2006 Autor Napisano 17 Marzec 2006 to był wybryk mojej wyobraźni. Ale i tak dzięki
Hynol Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 ??? A po co Ci kwadratowe światło skoro masz mieć twarde cienie??? Taki obiekt generuje cienie miękie, bo zależą one od powierzchni. W innym przypadku możesz zrobić zwykłe chamskie światło z raytraced shadows i postawić je w środku świecącego obiektu, któremu nadajesz np. materiał glow i po kłopocie. Uzyskasz dokładnie zamierzony efekt - kompletny brak realizmu.
tpiatek Napisano 17 Marzec 2006 Autor Napisano 17 Marzec 2006 myśle że to nie jest kwestia braku realizmu a jedynie braku doświadczenia z aplikacją. Niestety nie wszystko dostaje sie z mlekiem matki. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi