Napisano 17 Marzec 200619 l Witam. Jak stworzyć kwadratowe światło bez Vraya ? A może też inaczej .. jak ( kwadratowym ) światłem Vraya stworzyć cienie takie jak np. shadow map ? czyli o twardych krawędziach. Dodam że w maxie przesiaduje od półtorej miesiąca
Napisano 17 Marzec 200619 l Bez v'raya tworzysz światło area light (nie wim czy w maxie jest coś takiego - poszukaj). Światłem v'raya o ile mi wiadomo nie utworzysz ostryc cni, gdyż jest to światło arealight, a takie światła charakteryzują się miękkimi cieniami.
Napisano 17 Marzec 200619 l Autor jest tylko mr area light więc do mentala .. jeśli dobrym tokiem rozumowania podążam. Chciałem uzyskac kwadratowe światło i ostre cienie zarazem ale jak mi już wiadomo chciałem złapać sie samemu za ogon. My bad :) .. dzieki za zprowadzenie mnie na ziemie :) pozdrawiam
Napisano 17 Marzec 200619 l ??? A po co Ci kwadratowe światło skoro masz mieć twarde cienie??? Taki obiekt generuje cienie miękie, bo zależą one od powierzchni. W innym przypadku możesz zrobić zwykłe chamskie światło z raytraced shadows i postawić je w środku świecącego obiektu, któremu nadajesz np. materiał glow i po kłopocie. Uzyskasz dokładnie zamierzony efekt - kompletny brak realizmu.
Napisano 17 Marzec 200619 l Autor myśle że to nie jest kwestia braku realizmu a jedynie braku doświadczenia z aplikacją. Niestety nie wszystko dostaje sie z mlekiem matki. Pozdrawiam