Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam 2 amatorskie problemy...

1. W modelu muszę usunąć część polygonów, po usunięciu model staje się otwarty - widoczne są otwory. Jaką funkcją mogę doprowadzić do roszciągnięcia powierzchni na bazie zaznaczonych punktów ?

2. Chciałbym zanimować drgający delikatnie przedmiot. Po zaznaczeniu i wprowadzeniu Noise'a dla rotation w curve editorze, obiekt drga, tylko na samym początku zmienia swoje początkowe położeniu i potem już drga w tym nowym. Ja mógłbym ten problem rozwiążać ?

Pojawił on się już w tym: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=22889 poście, czy mógłby mi ktoś przybliżyć sposób jego rozwiązania ? bo nie bardzo mogę poradzić sobie z zaproponowanym rozwiązaniem...

Z góry dzięki pomoc

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Już się tłumaczę.

Na na rys01 jest przykładaowy model przed usunięciem extrudowanych polygonów. Na rys02 po usunięciu widać otwór - jak rozpiąć na nim płaszczyznę ?

Napisano

3 grosze: można też - jeśli masz np dziure po poligonie która ma miliony wierzchołków i nie chce Ci się po kolei klikać ;) - na poziomie Editable Poly przejść do Border - zaznaczyc rządany "obrys poligona" i kliknąc "Cap" cała powierzchnia się od razu wypełni :D

Napisano

Co niestety powoduje uciążliwości podczas zagęszczania (gdy kształt nie jest owalny, ale zagięty na przykład), bo poszczególne edge i tak trzeba ciąć ręcznie. Tak więc border i cap owszem, ale nie zawsze :)

Napisano

Zasugerowane przez MaGuu rozwiązanie również świetnie działa. Dzięki.

Postanowiłem stworzyć osobny post w dziale 3ds maxa dla mojego drugiego problemu także sorki za zdublowanie :)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności