Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

jestem w sieci aster... i poraz kolejny dostałem jakis list ze złamałem regulamin umieszczajac tresci w internecie ktre sa niezgodne z regulaminem... pierwszy raz chodziło o spam ze z pod mojego IP jest rozsyłany ale zeskanowałem system nawet format zrobiłem itp mam pozatym router z firewallem był spokuj przez jakis czas i pare dni temu znowu dostałem maila aster zastrzega sobie ze nie bierze odpowiedzialnosci jesli mam Ip klasy publicznej ... i poradzili mi jedynie ze moge mienic na prywatne no i zmieniłem... narazie nie widze jakiejs strasznej różnicy tylko jak sciagam cos z netu przez azureusa to mam niski transfer 10 kbit/s moze to zbieg okolicznosci moze poprosty jest mało uzytkowników z dobrym łaczem itp odemnie tez sciagaja wiec chyba moga sie zemna połaczyc... ale mam pyt jak ewentualnie zkonfigurowac azureusa czy trza tunelowaniem to zrobic czy jakos tak to sie nazywa?....

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To very proste. W skrócie:

Mając IP publiczne możesz sie połączyć z każdym, niezależnie czy ma IP publiczne czy prywatne.

Mając IP prywatne możesz sie połączyć bezpośrednio tylko z ludźmi którzy mają IP publiczne.

I przez to np. w azureusie (i ogólnie P2P) na prywatnym IP są słabsze transfery - łączysz sie z mniejszą ilością ludzi, więc jest mniejsza szansa że znajdziesz kogoś z szybkim łączem do którego mógłbyś sie podłączyć. Wiele programów P2P ma też limity lub różne utrudnienia dla ludzi z prywatnym IP, np. w Emule tacy wędrują zawsze na koniec kolejki i ogólnie mają mniejszy priorytet przy ściąganiu.