Napisano 27 Marzec 200619 l Witam. Mam pytanie. Chce przeskalować złożony obiekt (kilka obiektów Nurbs) i podczas pomniejszania wszystko się "rozchodzi". W maxie można było zgrupować całość i było ok a tutaj co można zrobić? Usuwanie historii i centrowanie pivota nic nie dają.:(
Napisano 27 Marzec 200619 l Też można zgrupować: edit>group. Poźniej jak będziesz chciał wybrać grupę możesz np zrobić to w outliner'ze.
Napisano 27 Marzec 200619 l To grupowanie służy do tego aby objekty w danej grupie były traktowane jako jeden objekt. zobacz tutaj (3ooKB) http://rapidshare.de/files/16572896/Untitled.rar.html
Napisano 27 Marzec 200619 l Autor ok, masz rację. Ale ja chcę taką grupę przesunąć i całość nie jest traktowana jako jeden obiekt (tak jak w maxie) tylko kazda część idzie w swoją stronę. Jak taki obiekt przesunąć???
Napisano 27 Marzec 200619 l jak wybierasz grupę? zaznaczając wszystkie obiekty z grupy czy przez outlinera?
Napisano 27 Marzec 200619 l Autor zaznaczam wszystkie myszą i ctrl+g (lub edit group +group pivot center). Outlinerem nic nie zmienia dalej się rozchodzi, sprawdź jak mi nie wierzysz.
Napisano 27 Marzec 200619 l Aby zgrupować obiekty, zaznacz je i naciśnij ctrl+g. Tak stworzoną "grupę" możesz zaznaczyć w Hypergraphie, Outlinerze lub w viewporcie klikając jeden z obiektów należących do danej "grupy" i naciskając strzałkę w górę. Można także właczyć tryb selekcji na hierachiczny na statusbarze przyciskiem "select by hierarchy and combinations.
Napisano 27 Marzec 200619 l tam w ustawieniach (crtl+a) sobie ustawiasz, żeby pokazywał Ci handler do zaznaczania grupy. się nazywa to jak coś typu show handle czy jakośtak, teraz nie pamietam. A może spróbuj delete ->all by type -> history, czy jakoś tak, xeav popraw mnie bo jestem nowy ;)
Napisano 27 Marzec 200619 l hm.. a pivoty są w tym samym miejscu wszystkich obiektów czy wszystkie w innym ?
Napisano 27 Marzec 200619 l A pivoty wszystkich obiektów są w tym samym miejscu, czy w innym? Chociaż ja myślę, że tu jest problem z zaznaczeniem grupy. Bo jak jjąutworzysz i zaznaczysz wszystkie obiekty z grupy ponownie to nie będzie zaznaczona grupa tylko wszystkie obiekty razem. Grupę zaznaczasz przez outliner albo przez tego handlera co jak celownik wygląda.
Napisano 27 Marzec 200619 l Autor ok usunięcie historii zaraz po zgrupowaniu pomogło, wielkie dzięki wszystkim. Tylko przy powiększaniu grupy dalej się rozchodzi:(
Napisano 28 Marzec 200619 l Autor Dzisiaj wszystko jest ok. :rolleyes: Ciekawe. Dzięki za wszystkie porady.